Реклама / Ads
11| 6708 |18.12.2013 СВЯТ

ЕС пак отсвири Македония

.
България е гласувала „въздържал се" по отношение на евроинтеграцията на Македония. Гърция и Кипър - "против". Гласуването на България било приятната изненада за Македония.
 

Съветът на министрите на външните работи не даде препоръка да бъде определена дата за започване на преговори на Македония с Европейския съюз, информира Фокус.

Решението беше очаквано, тъй като още миналата седмица заместник-министърът на външните работи на Гърция Димитрис Куркулас заяви, че в изминалата една година няма напредък по спорния въпрос на Гърция с Македония - за името.

 

Въпреки че през цялата година представители на българските институции също отбелязваха със съжаление, че няма напредък по преговорите за договора за добросъседство на Македония с България, на заседанието на Съвета на външните министри България е гласувала „въздържал се" по отношение на евроинтеграцията на Македония. Гърция и Кипър гласуваха "против". Останалите 25 страни-членки на ЕС са подкрепили началото на преговорен процес с бившата югорепублика. Според телевизия „Сител" - „гласуването на България е приятната изненада за Македония, въпреки предварителните очаквания за поведението на българската дипломация и на министър Вигенин". Гръцкото вето, подкрепено от Кипър, е обяснено, че не се дължи на нерешения спор за името на Македония, а на "неизпълнение на Копенхагенските критерии, прилагането на Охридския рамков договор и прилагане на правото".

Заключенията от Брюксел, по отношение на Македония, са по-негативни в сравнение с миналата година, смятат експерти, след като министрите на външните работи на страните-членки на ЕС приеха заключение да не се приема препоръката на ЕС, предаде македонското електронно издание Telegraf. Реализиране на договора от 1 март, реформите от Диалога на високо равнище с ЕС и добросъседство са трите условия от които ще зависи дали следващата година страната ще получи дата за преговори с ЕС. Според проф. Тони Дескоски еврокомисарят Щефан Фюле е изразил загриженост, тъй като споменал Македония в групата проблематични страни, заедно с Босна и Херцеговина.
 

Съветът за общи въпроси на ЕС вчера взе заключение по отношение на предложението на ЕК за започване на предприсъединителни преговори с Македония, предаде Радио свободна Европа. Министрите на външните работи са заключили, че страните членки ще разгледат отново този въпрос през 2014 г. Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и председателстващият съветът Линас Линкевичиус са потвърдили, че е постигнат напредък в Македония, но заради липсата на консенсус в ЕС няма да бъде определена дата за преговори.
 

Спорът между Македония и Гърция не е двустранен и не се отнася само на името. Това е заявил вчера в Брюксел гръцкият външен министър Евангелос Венизелос, предаде македонската телевизия Сител. Това е много по-дълбок въпрос на демокрация и върховенство на закона, много по-вече международен въпрос в рамките на ООН и паневропейски въпрос за изпълняване на критериите от Копенхаген, заявил Венизелос.
 

Няма напредък в евроинтеграциите на Македония. Както и се очакваше Съвета на ЕС не взе решение страната да започне преговори за присъединяване, съобщава македонската телевизия Телма. Съветът е взел решение страните-членки да разгледат отново въпроса през 2014 г. Въпреки че е потвърдено, че е забелязан напредък по отношение на Македония, решение не е взето заради липсата на консенсус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6704 |01.11.2013 Али Ахмети зове за развръзка в Македония на спора с името . 11| 7885 |23.10.2013 Македония отвръща на удара: Гърция била "бивша Османска провинция" . 7| 6331 |09.10.2013 Фръчковски съгласен с името Горна Македония . 1| 5265 |01.07.2013 Осъдиха бивш премиер на Македония на 3 години затвор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads