Реклама / Ads
0| 4581 |14.02.2011 СВЯТ

Палестинският премиер хвърли оставка

.
Салам Фаяд, който заема постта на палестински премиер, връчи оставката на правителството си на президента Махмуд Абас, съобщи министър от правителството.
 

„Д-р Фаяд съобщи на правителствено заседание, че нашето правителство е подало оставка“, съобщи министърът, пожелал да остане анонимен. Фаяд казал на министрите си: „Отивам при президента Абас, за да му връча официално писмо, в което се казва, че подаваме оставка. С това правителство е свършено“, заяви министърът.

Преди това високопоставен официален представител съобщи, че Абас се очаква да поиска от Фаяд да състави ново правителство, като консултациите трябва да започнат незабавно. Абас вече обяви намерението си да направи промени в правителството, ръководено от Фаяд, като се очаква той да запази поста премиер, който заема от 2007 г. От няколко месеца се водят консултации за съставянето на новото правителство, но те бяха забавени заради народното недоволство в Тунис и Египет, допълни представителят.

Новият кабинет трябва да подготви провеждането на местни избори в Палестинската автономия на 9 юли. В Палестинската автономия не са се провеждали избори от 2006 г. Мандатите на президента Махмуд Абас и парламента, който изтече през 2010 г., бяха своевременно удължени. Въпреки това ситуацията поставя под въпрос легитимността на взетите от тях решения.

Изборите първоначално бяха насрочени за 17 юли 2010 г., но бяха отложени, след като радикално движение „Хамас”, контролиращо Ивицата Газа, заяви, че няма да участва. “Хамас” отказва да признае властта на правителството на президента Махмуд Абас в Западния бряг след изтичането на четиригодишния му мандат през януари 2009 година.
Говорителят на Автономията Хасан Катиб заяви, че насрочването на избори на 9 юли касае и двете части на разделените палестински територии. По думите му ако “Хамас” не разреши в Ивицата Газа да бъде извършена подготовка за провеждане на вота, изборите ще се проведат само на Западния бряг.

Говорител на “Хамас” заяви, че правителството на Западния бряг няма право да насрочва избори. Движението няма да участва в никакъв вот, докато двете палестински фракции не се помирят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5166 |12.02.2011 Хосни Мубарак подаде оставка . 0| 5329 |07.02.2011 Алио-Мари забъркана в скандал, искат оставката й . 3| 5362 |17.12.2010 Полша отхвърли руските доклади за смъртта на Качински . 3| 4618 |19.11.2010 Експремиерът Шарон убивал деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads