Реклама / Ads
0| 4888 |04.04.2016 СВЯТ

„Панамските документи“ разтърсиха света

.
Властите на Обединеното кралство са поискали копие от т. нар. „Панамски документи“, които съдържат данни за офшорни сметки на представители на световния елит.Френският президент Франсоа Оланд увери, че публикациите ще бъдат последвани от съдебни дела във Франция.
 
Британското правителство поиска документацията с цел да я проучи и предприеме мерки в борбата с укриването на данъци.Според британски медии сред лицата, включени в документите е и бащата на британския премиер Дейвид Камерън – Ян Камерън.

В неделя Международният консорциум по разследваща журналистика, базиран във Вашингтон, публикува изтекла информация на панамската компания „Мосак Фонсека”, която осигурява правна помощ при регистрацията на фирми в офшорни зони.

Френският президент Франсоа Оланд увери, че публикациите ще бъдат последвани от съдебни дела във Франция.

"Всички данни, които се изнасят, дават основание за започване на разследване от данъчните органи и ще доведат до съдебни производства", увери френският президент.

В Исландия бившият министър-председател Йохана Сигурдардотир призова своя приемник да подаде оставка, тъй като името му се появи в международното разследване, предадоха АФП и БТА.

"Премиерът (Сигмундур Давид Гунлаугсон) трябва незабавно да подаде оставка", написа Йохана Сигурдардотир във Фейсбук.

"Хората не бива да имат премиер, от когото се срамуват. Министър-председателят е демонстрирал недоверието си в исландската валута и икономика, влагайки парите си в офшорка. Той, изглежда, не разбира какво значи морал", допълни тя.

Според разгласената информация, Гунлаугсон и съпругата му са открили фирма на Британските Вирджински острови, за да укрият в нея милиони долари.

Гунлаугсон бе избран през 2013 г. с обещанието да скъса с практиките, въвлекли острова в няколко последователни финансови кризи. Той нееднократно е заявявал вярата си в исландската крона.

Над 16 000 исландци са подписали петиция с искане за неговата оставка, а опозицията ще поиска вот на недоверие в парламента.

Данъчните власти в Австралия и Нова Зеландия ще проучат местни клиенти на юридическата фирма „Мосак Фонсека“, предаде Ройтерс.

Австралийската данъчна служба съобщи, че разследва 800 заможни клиенти на панамската фирма. За над 120 от тях се проучва офшорна следа към Хонконг.

Изглежда и други власти ще ги последват двете страни. Агенцията цитира и оценката за скандала на Джерард Райл, директор на Международния консорциум на разследващите журналисти:

„Аз мисля, че това изтичане ще се окаже най-големият удар, който някога е получавал офшорният свят. Такъв е обхватът на документите.“

Шведската служба за финансов надзор вече се е свързала с властите в Люксембург, за да иска сведения за евентуални офшорни операции на банковата група Нордеа.

В неделя Етичната комисия на ФИФА е започнала разследване на своя член Хуан Педро Дамяни, когото панамски данни свързват с уругваеца Еугенио Фигередо. Фигередо е един от висшите футболни дейци, които бяха арестувани за злоупотреби миналата година в Цюрих.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че информациите от т. нар. "Панамалийкс" за връзки на руския президент Владимир Путин с офшорки целят да го дискредитират преди изборите в Русия.

"Основната цел на тази дезинформация е нашият президент, особено в контекста на предстоящите парламентарни избори и в контекста на по-дългосрочна перспектива - имам предвид президентските избори след две години", каза Песков в конферентен разговор с журналисти.

Одобрението за Путин в чужбина е достигнало такава степен, че в действителност е табу да се каже нещо добро за Русия или за някакви действия от страна на Русия, или каквито и да било руски постижения. Целта е да се говорят само лоши неща, много лоши неща, и когато няма какво да каже, то трябва да бъде измислено. Това е очевидно за нас, подчерта Песков.

Дмитрий Песков допълни още, че публикациите не съдържат нищо конкретно и нищо ново за Путин.

Говорителката на Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) Светлана Олифира каза по украинската ТВ24, че бюрото няма да разследва офшорните сметки на президента Петро Порошенко.„Действащият президент на Украйна не е обект на разследване от НАБУ. Има отделна процедура за импийчмънт, описана в конституцията“, каза Олифира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6244 |10.10.2015 Два взрива разтърсиха Анкара! Убити са най-малко 30 души . 0| 4822 |27.04.2015 Нови 6,7 разтърсиха Непал . 0| 5045 |20.12.2014 Две коли бомби разтърсиха шведски град . 0| 4958 |24.03.2011 Два труса разтърсиха Лаос и Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads