Реклама / Ads
0| 4845 |24.04.2011 СВЯТ

Папа Бенедикт XVI призова за мир по света

.
Папа Бенедикт XVI
В деня на Възкресение Христово (Пасха) главата на римокатолическата църква отслужи тържествена меса в катедралата „Свети Петър" във Ватикана. На площада във Вечния град, украсен по традиция с хиляди лалета, нарциси, азалии и други цветя, присъстваха десетки хиляди хора. В украсата от цветя преобладават цветовете на Ватикана - жълто и бяло.
 
Хиляди вярващи се събраха на площад „Свети Петър" в Рим, за да приветстват римския папа Бенедикт XVI и да чуят неговото великденско послание към християните по света, пишат чужди медии.

С цветя е украсен балконът на катедралата, откъдето папа Бенедикт XVI се обърна към вярващите християни страдиционното послание "Urbi et Orbi" (На града и на света).

В деня на светлия празник Бенедикт XVI призова към урегулиране на всички конфликти и кризи в света. „Аз се обръщам към всички народи и хора, които страдат на земята, доколкото Христос е открил чрез страданието пътя към свободата, справедливостта и мира", заяви в посланието си папата.

Той изрази надежда за установяване на мир в близкоизточния регион и за това, че оръжията в Либия ще отстъпят място на дипломацията и диалога. Понтификът пожела благополучие на страните от Африка и Близкия изток, откъдето бягат толкова хора от нищета и бедствия и призова къмсолидарност онези, които могат да окажат братски прием на бежанците.

Той пожела скорошно разрешаване на кризата в Кот д'Ивоар, а също и възраждане на надеждите в Япония, пострадала от природната стихия.

По традиция папата завърши посланието си с поздрав на 65 езици на всички народи, които отбелязват днес Възкресение Христово.

Доколкото Католическата и Православната църква ползват различни календари - Юлиански и Григориански, то деня на Възкресение Христово често се разминава за двете църкви. Тази година, както и миналата година той съвпада. Следващите съвпадения са през 2014, 2017, 2025, 2028 и 2031 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5376 |02.03.2011 Барозу призова Кадафи да си ходи . 0| 5779 |25.02.2011 Пазете невинните граждани, призова Осама . 0| 4931 |21.02.2011 Духовни водачи призоваха либийците на бунт . 1| 5087 |14.02.2011 Кадафи призова за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads