Реклама / Ads
0| 4542 |20.09.2015 СВЯТ

Папа Франциск с политически послания при първата си визита в Куба

.
Папа Франциск продължава да обикаля света
Папа Франциск започна вчера първата си визита в Куба с призив към властите на островната държава да бъдат по-отворени към Църквата и Съединените щати, съобщи Франс прес. Малко след пристигането си в късния следобед на летище "Хосе Марти" в Хавана, Франциск изнесе кратка реч, в която призова за повече "средства", с които Църквата да може да функционира свободно на острова.
 

 "Днес искаме да подновим тези връзки на сътрудничество и приятелство, за да може Църквата да бъде до кубинския народ и да го подкрепя в надеждите и тревогите му. Нека тя разполага със средствата, необходими да изпълнява благополучно мисията си", заяви 78-годишният Франциск пред кубинския президент Раул Кастро. По отношение на кубинско-американското сближаване, в което папата изигра решителна роля, той насърчи Вашингтон и Хавана "да продължат по този път и да използват всички възможности", които се откриват пред тях. "От няколко месеца сме свидетели на събитие, което ни изпълва с надежда: процесът по нормализиране на отношенията между два народа след години отчуждение", каза Франциск, цитиран от ДПА.

 

Франциск каза, че преговорите, които доведоха до повторното отваряне на посолствата в Хавана и Вашингтон, са дали пример на целия свят какво значи помиряване, предаде Асошиейтед прес. Папата направи изненадващ призив към двете бивши противникови страни от времето на Студената война, след като в продължение на седмици Ватикана уверяваше, че той няма да говори изрично за политика по време на пътуването си. Той бе посредник и гарант на 18-месечните тайни преговори, които доведоха до възстановяването на дипломатическите връзки между Хавана и Вашингтон тази година. Франциск включи в приветствията си и братя на Раул, Фидел Кастро, с когото вероятно ще се срещне още утре. Папата поздрави и "тези, с които по различни причини няма да мога да се срещна", имайки предвид вероятно политическите дисиденти и обикновените граждани на Куба, отбеляза АП. В приветствена реч по случай пристигането на папата в Куба, Раул Кастро му благодари за подкрепата в диалога със САЩ, съобщи ТАСС. Той подчерта необходимостта от прекратяване на американската блокада на острова и от това Вашингтон да върне на Куба военноморската база в Гуантанамо. "Блокадата, която причинява вреди и лишения на кубинските семейства, е жестока, аморална и незаконна. Трябва да й бъде сложен край", каза кубинският лидер на церемонията по посрещането на Франциск на летището.

 

В дългата си реч Кастро изрази одобрение за критиките на папата към глобалната икономическа система, която по думите му "е превърнала парите в идол". Веднага след речта си Франциск измина с папамобила разстоянието от 18 км от летището до апостолическата нунциатура (дипломатическото представителство на Светия престол в Хавана) под възгласите на хилядите хора, дошли да го приветстват. Мнозина държаха във въздуха портретни снимки на папата, знамена на куба и плакати с надпис "Обичаме те, Франциск!". Визитата в Куба е първият етап от осемдневната обиколка, по време на която Хохре Берголио ще посети още Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия. 14 Преди да отпътува от Италия, папата се срещна със сирийското семейство бежанци, което бе приютено във Ватикана. На борда на самолета на авиокомпания "Алиталия" папата сподели с журналисти, че е бил много развълнуван и шокиран от срещата, когато е видял болката в лицата на тези хора. "Мисля, че светът в момента изпитва глад за мир", каза той във връзка с войните в Ирак и Сирия, които предизвикаха вълна от стотици хиляди мигранти в Европа през последните седмици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4403 |18.09.2015 Папа Франциск приюти бежанци от Сирия . 0| 4591 |17.09.2015 Папата:Свидетели сме на една от най-съкрушителните човешки трагедии през последните десетилетия . 0| 4933 |08.08.2015 Папа Франциск с нов личен лекар . 0| 5297 |24.06.2015 Папата „клекна” на разводите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads