Реклама / Ads
12| 5389 |03.11.2011 СВЯТ

Папандреу няма да подава оставка

.
Георгиос Папандреу
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу опроверга информациите на световни агенции, че днес ще подаде оставка, съобщава националната гръцка телевизия, позовавайки се на правителствени източници.
 


Той обаче е приел принципно съгласие за сформирането на коалиционен кабинет в Гърция, след разговара с президента Каролос Папуляс и проведеното по-рано днес извънредно заседание на правителството.


Гръцкото правителство бе изправено на ръба на колапса заради плановете на премиера Папандреу да свика референдум за оставането на страната в еврозоната и категоричната позиция на европейските лидери, че спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция.


По обед премиерът Георгиос Папандреу председателства спешно заседание на правителството, след като лично финансовият министър, заедно с други министри и голяма група депутати от управляващата партия се обявиха срещу идеята за референдум, а лидерите на Германия и Франция поставиха на Гърция ултиматум да реши дали иска да остане в еврозоната.


Малка група видни депутати от управляващата гръцкапартия ПАСОК подготвят предложение за коалиционно правителствоначело с бившия вицепрезидент на Европейската централна банкаЛукас Пападемос, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източнициот партията.


Групата се опитва да убеди премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка и да разчисти пътя, така че Пападемос, уважавана фигура в Гърция, да оглави правителство на единството,което да спаси Гърция от ръба на финансовата пропаст.

Спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция


Референдумът в Гърция за новия спасителен пакет ще се състои на 4 или 5 декември. Помощта за страната обаче ще бъде замразена дотогава, стана ясно след извънредните разговори в Кан снощи преди започващата днес в града на Френската Ривиера годишна среща на върха на Г-20.


Гърция няма да получи поредния, шести транш от първия спасителен пакет за страната, обявен миналата година, докато не се произнесе за еврото, даде да се разбере френският президент Никола Саркози. Той е размер на 8 милиарда евро и е крайно необходим на Гърция, за да избегне изпадането си в неплатежоспособност по своите дългове.


Френският президент подчерта, че ако правилата "не се спазват, нито Европа, нито МВФ може да даде и един цент". "Ние просто казваме, че можем да взимаме пари от европейските данъкоплатци... когато правилата, които са одобрени с единодушие, биват спазвани", се аргументира той.


Саркози подчерта, че ако бъде произведен референдум, залогът ще е дали Гърция да остане в еврозоната или не. "Въпросът "да или не" опира до това дали Гърция иска да остане член на еврозоната или не", допълни премиерът на Люксембург и председател на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.


Германия иска да стабилизира еврозоната с Гърция като неин член, обяви канцлерът Ангела Меркел. В същото време тя даде да се разбере, че стабилизирането на еврото в крайна сметка е по-важно от спасяването на Гърция.

Договорът за Европейския съюз не предвижда в сегашния му вид възможността някоя страна да излезе от еврозоната, без да напусне и ЕС, заяви същевременно говорителка на Европейската комисия.


Европейските лидери направиха тези изявления след организирана от Саркози минисреща, в която участваха още Меркел, Юнкер, президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на  Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. По-късно към тях се присъединиха гръцкият премиер Георгиос Папандреу и министърът на финансите Евангелос Венизелос.


Тази предварителна среща бе организирана след изненадващото решение на гръцкия премиер да насрочи референдум за втория европейския план за финансова помощ за страната, който е на стойност 130 милиарда евро. Този едностранен ход на Папандреу смая и разгневи европейските партньори на Гърция, и паникьоса финансовите пазари.


Бунтът срещу Папандреу се разраства


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не. "Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира той своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет.

Гръцкият премиер изрази увереност в положителния резултат от допитването. "Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери той.


Позициите на Папандреу в правителството и в собствената му партия обаче се рушат с шеметна бързина, след като няколко министри и още депутати се обявиха срещу идеята за референдум.


Вицепремиерът и финансов министър Евангелос Венизелос се дистанцира от референдума за оставане или не на Гърция в еврозоната. Мястото на Гърция в еврозоната е историческо завоевание на страната, което не може да бъде поставяно под съмнение. Това завоевание на гръцкия народ не може да зависи от произвеждането на референдум, заяви Венизелос след завръщането си от Кан.


Венизелос подчерта, че Гърция трябва да се почувства сигурна и стабилна и предпоставка за това е страната да получи без всякакво закъснение шестия транш от заема, за който е взето решение на срещата на върха на еврозоната на 26 октомври.

По-късно и министър на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис поиска европейският план за финансово спасение на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента, противопоставяйки се така на плана на премиера Папандреу да свика референдум.


Всичко това става в навечерието на ключовото гласуване на вот на доверие на правителството в петък. На практика още днес управляващата партия ПАСОК загуби мнозинството си в парламента, след като две депутатки обявиха, че няма да гласуват доверие на правителството. Така засега ПАСОК ще разполага със 150 от общо 300 гласа.


Друг депутат от заяви, че нейният лидер и министър-председателГеоргиос Папандреу "е вече история". Пред журналисти в парламента Димитрис Линдзериспризова премиера да преосмисли процедурите, предвидени вконституцията и в устава на своята партия ПАСОК, за да бъденормализирана политическата обстановка в стграната.


Линдзерисказа, че инициаторите на референдума носят отговорност и чепартията ПАСОК не може да бъде жертва на едно ръководство, коетоне се е оказало на нивото на обстоятелствата, като призова запостигане на съгласие между политическите сили и за съставяне направителство на националното единство.


Високопоставеният депутат от ПАСОК Телемахос Хитирис призова гръцкия премиер да формира коалиционно правителство и да свикапредсрочни избори след одобряването на спасителния пакет вразмер на 130 милиарда евро за Гърция и осигуряването напоредния транш на стойност 8 милиарда евро от финансирането на ЕС и МВФ.


Опозицията: Папандреу е опасен и трябва да се оттегли

Премиерът Георгиос Папандреу е опасен и трябва да подаде оставка, при условие че настоява, че в страната трябва да бъде произведен референдум за трудно договорения нов европейски спасителен пакет, коментира представител на основната опозиционна сила в Гърция, цитиран от ДПА.


Говорителят на консервативната партия "Нова демокрация" Янис Михелакис разкритикува Папандреу, че е представил Гърция като "страна, която има съмнения дали да остане в Европейския съюз и еврозоната". "Такъв проблем не съществува", увери той и обвини премиера, че се опитва да го създаде.

Михелакис подчерта, че "единственият проблем, който съществува, е Папандреу, който се осмелява да постави под въпрос най-важния стратегически избор на страната да бъде част от Европейския съюз".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5122 |02.11.2011 Папандреу получи зелена светлина за референдум . 1| 5329 |02.11.2011 Опозицията в Гърция иска оставка на кабинета . 3| 5167 |01.11.2011 Папандреу ще поиска вот на доверие . 0| 5397 |27.09.2011 Медведев прати в оставка Кудрин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads