Реклама / Ads
8| 5886 |07.11.2011 СВЯТ

Папандреу отстъпи властта на Лукас Пападимос

.
Лукас Пападимос Източник: grreporter.info
Политическата криза в Гърция свърши. Левицата и десницата се споразумяха да съставят временен кабинет на националното единство.
 

 

Компромисният премиер е Лукас Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, който има нелеката задача да проведе непопулярни реформи до февруари, когато ще се проведат предсрочни избори.

 

Новото гръцко правителство ще положи клетва още утре.

Церемонията ще бъде последвана от вот на доверие, с което да се докаже неговата стабилност. След неколкодневно мълчаливо съзерцание на гръцките политически боричкания, Германия даде одобрението си за резултата.

"Това е шанс за ново начало в Гърция. Оттам дойде сигнал, че цялата политическа система е наясно с необходимостта от реформи. Страната трябва да покаже на света, че спешните промени, които трябва да бъдат направени, са подкрепени от цялата страна, а не само от дадено правителство", заяви германският външен министър Гидо Вестерверле.

Пазарите реагираха с умерен оптимизъм на новите развития в Гърция, тъй като и на неспециалистите е ясно, че всяко взето решение там е предпоследно. За момента ситуацията обаче изглежда стабилна.

До споразумението между управляващата лява партия ПАСОК и опозиционната "Нова демокрация" се стигна след едноседмична драма с финал късно снощи. Премиерът Георгиос Папандреу се съгласи да подаде оставка, а лидерът на "Нова демокрация" даде съгласие за широка коалиция. Политическият мир ще се запази само до февруари, когато ще има предсрочни избори.

Агенция Ройтерс коментира, че ЕС иска Гърция да бъде управлявана от правителство на единството, за да се осигури консенсус по реформите и да се възстанови доверието към Гърция. Миналата седмица то беше силно разклатено, след като Папандреу първо обяви, че ще свика референдум за спасителния план, а после, под международен натиск, се отказа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5607 |06.11.2011 Папандреу склони да подаде оставка . 1| 4875 |05.11.2011 Папандреу оцеля в коалиционен кабинет . 0| 5139 |04.11.2011 Папандреу напуска поста при положителен вот на доверие . 12| 5396 |03.11.2011 Папандреу няма да подава оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads