Реклама / Ads
2| 5583 |06.11.2011 СВЯТ

Папандреу склони да подаде оставка

.
Георгиос Папандреу
Министър-председателят Георгиос Папандреу ще подаде оставка, след като новото правителство бъде сформирано, предаде CNN. Досега Папандреу отхвърляше исканията да се оттегли от поста и настояваше за бързото сформиране на правителство на консенсуса, за да се задвижи съдбоносният за страната спасителен план, съгласуван от ЕС.
 

 

Министър-председателят Георгиос Папандреу ще подаде оставка, след като новото правителство бъде сформирано, предаде CNN. Досега Папандреу отхвърляше исканията да се оттегли от поста и настояваше за бързото сформиране на правителство на консенсуса, за да се задвижи съдбоносният за страната спасителен план, съгласуван от ЕС.

 

В същото време и АФП съобщи, позовавайки се на правителствен източник, че гръцкото социалистическо правителство изключва премиерът Папандреу да подаде оставка преди политическите партии да са сключили споразумение за сформирането на нов коалиционен кабинет и за „назначаването на нов премиер”.


„Не може да има оставка без споразумение за правителство, тъй като това ще предизвика вакуум във властта; първо трябва да се постигне споразумение между партиите и назначаването на премиер”, посочи източникът, подчертавайки, че правителството иска такъв договор още днес.

Лидерът на главната опозиционна партия Антонис Самарас заяви, че задлъжнялата страна трябва да отправи „послание за стабилност” към останалата част от света, предаде АФП. Той направи изказването си в началото на съдбоносни разговори с гръцкия парламент, имащи за цел да направят пробив в политическия застой на страната. Срещата се провежда на фона на усилията на гръцките власти са формиране на правителство на единството.

„Има нужда да изпратим силно послание за стабилност и увереност на външния свят, за вътрешна стабилност и нормалност”, заяви Самарас, който е лидер на „Нова демокрация”. „Всеки трябва да поеме отговорностите си”, добави той.

Повечето гърци се обявяват за формиране на гръцко правителство на националното единство, предава АФП, позовавайки се на проучвания на общественото мнение. 52% гърците се обявяват за единно правителство, което да изведе Гърция от дълговата криза. 36% същевременно подкрепят провеждането на предсрочни избори.

Проучване на левия вестник „Етнос” сочи по-малък процент от 45% в полза на правителство на единството, срещу 42% в полза на предсрочните избори.

След гласуване на 5 ноември гръцкият премиер Георгиос Папандреу спечели вота на доверие в парламента и избегна предсрочните избори, за които настояваше опозицията. Подобен сценарии според експерти  щеше да торпилира европейския финансов спасителен план и да влоши допълнително икономическата криза в еврозоната.

Социалистическото правителство на Папандреу спечели вота на доверие, като всичките му 153 депутати в 300-членния парламент подкрепиха кабинета, но управлението му като премиер изглежда наближава края си, отбеляза тогава Ройтерс.

Новото гръцко коалиционно правителство трябва да одобри европейския спасителен финансов план и вероятно ще работи до края на февруари. Това заяви финансовият министър и вероятен премиер на новия кабинет Евангелос Венизелос. „Правителството на широка коалиционна основа, което предстои да бъде сформирано, трябва да върне международния авторитет на страната и да осигури бързото отпускане на 30 млрд. евро за рекапитализацията на гръцките банки”, заяви Венизелос пред парламента. Съставът на новия кабинет е предмет на обсъждания, но той трябва да се състои от политици, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4850 |05.11.2011 Папандреу оцеля в коалиционен кабинет . 0| 5117 |04.11.2011 Папандреу напуска поста при положителен вот на доверие . 12| 5379 |03.11.2011 Папандреу няма да подава оставка . 2| 5107 |02.11.2011 Папандреу получи зелена светлина за референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads