Реклама / Ads
2| 4786 |13.06.2016 СВЯТ

Папата: Гладът и бедността са големи заплахи за световния мир

.
Папа Франциск
”Гладът е една от най-големите заплахи за мира в нашия свят. Ние не можем да се задоволим само да се оплакваме от нея или да я изследваме научно. Срещу нея трябва да се действа решително, за да бъде спешно премахната”, каза папа Франциск, който днес посети за първи път Световната програма на ООН по прехраната.
 

 "Фактът, че толкова много хора гладуват, не може да се приема за нещо нормално. Не можем просто да кажем, че тяхната ситуация е резултат от сляпата съдба и че нищо не може да се направи", продължи папа Франциск. Той предупреди служителите на агенцията на ООН по прехраната, че трябва да се отнасят към участта на гладуващите не като към статистика, а като към човешка трагедия. "Има опасност да бюрократизираме страданията на хората. Бюрокрацията си прехвърля хартия, а към хората трябва да има състрадание", каза папата. Парадоксално е, че често храна не може да стигне до хората страдащи от глад заради войни, но оръжията стигат до тях, продължи Франциск, цитиран от Асошиейтед прес. За доставките на помощ има пречки, но трафикът на оръжия се извършва свободно. "Така се хранят войни, а не хора, а в някои случаи гладът се използва като оръжие във войната", добави той. Друг парадокс според него е, че много хора продължават да гладуват въпреки глобалния излишък и изхвърлянето на храни. По данни на ООН гладуващите хора в развиващите се страни са намалели от 23 на сто през 1990-92 г. до 12 процента през 2014-16 г. Международната общност си поставя за цел "нулев глад" през 2030 г., напомня ДПА, цитирана от БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4643 |17.03.2016 Разрушиха най-големия паметник на Ленин в Украйна . 3| 4694 |08.03.2016 Големи спонсори биха шута на Шарапова . 10| 6534 |12.02.2016 Таен доклад: Германия ще е с по-големи дългови проблеми от гръцките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads