Реклама / Ads
2| 5607 |07.11.2013 СВЯТ

Пари на ЕС отивали у мафията

.
Проектодоклад призовава за край на злоупотребата със средства на ЕС, предназначени да помогнат за възстановяването на италианския град Акуила след земетресението през 2009, предаде Би Би Си.
 

ЕС освободи 494 милиона евро от своя фонд за солидарност след опустошителното земетресение, предаде Стандарт нюз. Докладчикът към Европейския парламент, Сьорен Бо Сондергаард, потвърди твърденията, че някои от парите са отишли ​​при подизпълнителите с връзки с организираната престъпност. Въпреки това, Европейската комисия отхвърли констатациите му.
 

Повече от 300 души бяха убити при земетресението и близо 10 000 сгради бяха повредени в Акуила и района на Абруцо. В своя проектодоклад Сондергаард заяви, че има сериозни подозрения, че част от парите, похарчени за изграждане на нови жилища за жертвите на земетресението са отишли при компании с "преки или непреки връзки с организираната престъпност".
 

Той също така разкритикува като опасни и нездравословни някои от новите сгради, построени в града. "Престъпници, търсени от правосъдието" са открити във фабрика, управляван от един от подизпълнителите, допълва той. Голяма част от критиките на докладчика са насочен към Европейската комисия в Брюксел. Европейската комисия реагира, като обвини Сондергаард , датски евродепутат, в създаване на объркване от "смесване на наблюдения върху общото развитие на реконструкция в Акуила с аспекти, свързани с използването на Фонда за солидарност на ЕС ".
 

В защита на размера на освободените средства, Комисията настоя, че тяхната употреба се "следи внимателно". "Комисията отхвърля твърденията, че си е затворила очите за злоупотреби с европейски средства". "Напротив, неспазването на правилата за обществените поръчки са били открити чрез собствената одит на Комисията за използването на Фонда за солидарност в Абруцо и съответното финансиране от ЕС бе прекратено." Докладът на Сондергаард също критикува цената и качеството на някои от новите постройки.
 

Десетки семейства трябваше да бъдат евакуирани, защото домовете им са "опасни и нездравословни", се казва в доклада. Един жилищната зона се е запали заради дефектна електрическата система и има проблеми с канализацията, водопроводните тръби и напукани стени. Що се отнася до качеството на къщите, Масимо Киаленте, кмет на Акуила, заяви пред Би Би Си: "Някои от къщите имат безкрайни проблемми и харчим много пари да ги ремонтираме". Само три месеца след земетресението, тогавашният министър-председател на Италия Силвио Берлускони проведе срещата на Г-8  в Акуила, в опит да се привлече вниманието към тежкото положение на местните жители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4944 |20.07.2013 Сблъсъци в Париж. Пострада момче . 0| 5259 |12.07.2013 Влак дерайлира близо до Париж . 1| 7442 |27.06.2013 Съдът в Париж потвърди доживотната присъда Карлос Чакала . 16| 6360 |03.04.2013 Рекорд! Италия конфискува 1.67 млрд. от мафията!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads