Реклама / Ads
1| 4470 |21.07.2019 СВЯТ

Партията на Зеленски печели предсрочните избори в Украйна според екзит пол

.
Володимир Зеленски
Партията ”Слуга на народа” на президента Володимир Зеленски печели предсрочните избори с 43,9% от гласовете, сочат резултатите от първия екзит пол в Украйна.
 

Втора е проруската "Опозиционна платформа "За живот" - с 11,5 на сто. Още три партии влизат във Върховната Рада - на бившия президент Петро Порошенко, на бившата премиерка Юлия Тимошенко и на рок звездата Святослав Вакарчук, съобщава БНТ.

 

Три месеца след като спечели убедително президентските избори, Зеленски продължава да се радва на изключително висок рейтинг. Затова след днешния вот се очаква Върховната Рада да бъде доминирана от "слуги на народа", които, също като президента, никога не са били политици.

 

За новия премиер важи същото, въпреки че някои от старата гвардия хранят надежди. Търси се неутрален икономист.

 

На тези избори за последен път украинците гласуват и за мажоритарни кандидати, и за партийни листи - съответно 199 и 225 депутатски места. 26 места остават празни, защото тези депутати би трябвало да бъдат избрани от анексирания от Русия Крим. От 22 участващи формации в Радата се очаква да влязат само 5.

 

Естествен партньор на "Слуги на народа" би била партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук, ако се сбъднат очакванията тя да премине 5-процентния праг. Водещата проруска формация ще трябва да се бори за обещанията си като втора политическа сила.

 

Юрий Бойко, лидер на "Опозиционна платформа - За живот": Хората искат от нас да спрем войната, да махнем митата и да възстановим спокойната и стабилна Украйна.

Опозиция в Радата остават и бившият президент Петро Порошенко и неговата "Европейска солидарност" и "Отечество" на отдавнашната вече премиерка Юлия Тимошенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4867 |08.07.2019 ”Нова демокрация” печели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция . 0| 5101 |06.07.2019 ”Таймс”: Джонсън е на път да спечели изборите за лидер на консерваторите . 1| 4288 |13.06.2019 Борис Джонсън печели първия кръг от гласуването за наследник на Тереза Мей . 1| 5199 |04.06.2019 Зеленски поиска от ЕС да притисне Русия заради войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads