Реклама / Ads
0| 4933 |18.01.2011 СВЯТ

Пекин стопля отношенията със САЩ?

.
Днес президентът на КНР Ху Цзинтао пристига в САЩ. По време на визитата му ще бъдат сключени сделки за покупката на самолети и друга продукция на стойност десетки милиарди долара.
 

Според американски експерти нито една от страните няма да направи отстъпки по стратегическите въпроси. Вашингтон няма да се откаже от износа на оръжия за Тайван, пише "Независимая газета".

Когато лидерите на Централната държава /името на Китай на езика мандарин – бел.ред./ пристигат в други страни, те се стараят да завоюват разположението на тяхното население, харчат големи пари за покупката на местни стоки. В Белия дом очакват, че главната съставна част на пакета сделки  между двете страни ще бъде продажбата на самолети Боинг на Китай.

Освен това, Китай ще купи в Америка резервни части за автомобили, говеждо и други земеделски продукти. Общата стойност на пакета се оценява на десетки милиарди долари. Ху Цзинтао и американският президент Барак Обама искат да покажат, че отношенията между двете страни имат взаимноизгоден характер и се подобряват. Но в същото време те са принудени да отчитат, че елитите в двете страни изпитват дълбоко недоверие един към друг. "Нашите отношения се характеризират с реални достижения. И за тях повече от всякога ще съдят по резултатите от визитата", заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Според американските коментатори, въпросът за курса на юана, който Вашингтон смята за изкуствено завишен, също както и нарушенията в Китай на правата на американците на интелектуална собственост /преди всичко се има предвид продажбата на нелицензирано програмно осигуряване, музикални и други продукти/, ще се превърне в една от острите теми на дискусиите между двете страни.

САЩ също така ще поискат от Пекин да прекрати с предоставянето на преференции на китайски компании в страната в случаите, когато за поръчките претендират и американски бизнесмени. Не по-малко проблематични изглеждат и перспективите за споразумения в областта на сигурността. Китай многократно е протестирал пред САЩ във връзка с доставките на американски оръжия за Тайван и подкрепата на Вашингтон за духовния лидер на Тибет Дайла Лама. Белият дом, от своя страна, иска от Пекин да накара своя съюзник Северна Корея да прекрати ядрената и ракетната си програма и да подкрепи американските санкции срещу Иран.

Настроението на китайския лидер в навечерието на визитата едва ли би могло да се подобри и от факта, че Клинтън в изказването си в края на миналата седмица обвини Пекин в нарушения на човешките права и призова да се освободят дисидентите, включително носителят на Нобелова награда за мир Лю Сяобо.

Какви споразумения може да се очакват от преговорите между лидерите на Китай и САЩ? С този въпрос ние се обърнахме към водещия научен сътрудник на Института за изучаване на Далечния Изток на РАН Александър Ларин. "Китай, както и САЩ, се опасяват от ръста на ракетно-ядрения потенциал на Северна Корея. Това увеличава нестабилността в близост до границите на КНР. Държавите могат да координират своите действия по този въпрос. Но като цяло противоречията са прекалено големи, за да могат САЩ и Китай да разделят своите сфери на влияния в Източна Азия. Макар отношенията между КНР и Тайван да стават все по-тесни, тя не смята да смекчи своята позиция по повод на продажбата на американски оръжия. В същото време Вашингтон едва ли ще отстъпи в тази област. Та нали отстъпка би подкопала доверието към Америка и в останалите й съюзници в региона. САЩ ще правят всичко възможно, за да запазят своето влияние. Затова американско-китайските противоречия не само ще се запазят, но, вероятно, ще се задълбочават.

Що се отнася до преимуществата, които Пекин предоставя на своя бизнес, то той няма да се откаже от тази линия. Тази линия носи успех, което бе доказано и от световната икономическа криза", смята експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10895 |18.01.2011 Местят Йоан Павел ІІ в катедралата „Свети Петър” . 0| 5507 |18.01.2011 Арестуваха кандидат-президент на Беларус . 0| 5378 |18.01.2011 12 бягат от затвор . 0| 5050 |17.01.2011 Вирус предизвиква технологична катастрофа?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads