Реклама / Ads
0| 3837 |29.10.2018 СВЯТ

Пет държави няма да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия

.
Русия, Великобритания, Китай, Франция и САЩ няма да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия. Обявата е направена в съвместно изявление на Първия комитет на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, което е публикувано днес на сайта на руското външно министерство.
 

Според Русия, Великобритания, Китай, Франция и САЩ договорът за забрана на ядрените оръжия предизвиква разногласия в рамките на международните инструменти за неразпространение и разоръжаване, което може да затрудни още повече по-нататъшния напредък в областта на разоръжаването, съобщава БТА.


"Няма да подкрепяме, подписваме или ратифицираме този договор. Договорът за забрана на ядрените оръжия няма да има задължителен характер за нашите страни и ние няма да приемем никакви изявления, че той има принос към развитието на международното право. Той не установява никакви нови стандарти или норми", се подчертава в документа.


"Призоваваме всички страни, които обмислят въпроса да подкрепят Договора за забрана на ядрените оръжия, да обмислят сериозно свързаните с него последствия за международните мир и сигурност", добавят петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.


Държавите заемат твърда позиция, че най-добрият начин за постигане на свят без ядрени оръжия е "поетапен процес, отчитащ ситуацията в областта на международната сигурност". "Този проверен подход към ядреното разоръжаване даде осезаеми резултати, включително големи съкращения на световните арсенали на ядрено оръжие", се подчертава в документа.


Петте държави смятат още, че Договорът за забрана на ядрените оръжия противоречи на договора за неразпространението им и създава опасност от подкопаването му. Договорът за забрана на ядрените оръжия не отчита ситуацията в областта на международната сигурност и регионалните предизвикателства и "изобщо не съдейства за повишаването на доверието и прозрачността между държавите, няма да доведе до унищожаването на нито едно ядрено оръжие".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3795 |27.09.2018 Съдът в Хага ще гледа жабла на 6 държави срещу Венецуела . 0| 3624 |12.09.2018 ООН: Защитници на човешките права са репресирани в 38 държави . 1| 3856 |08.09.2018 Йотингер няма да приеме в ЕНП управляващата партия в Италия . 1| 4199 |26.08.2018 Франция вече няма да използва стационарните телефони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads