Реклама / Ads
26| 13295 |30.12.2011 СВЯТ

Плач в Македония: Без Грција ќе бевме пред Хрватска

.
Ако не била Гърция, Македония щяла да е в ЕС като Хърватска, при това силна като Словения.
 

Спорът за името циментира краката ни по магистралата към НАТО и към ЕС и ни остави безмълвно да гледаме как нашите близки и далечни съседи ни изпреварват по този път. Без тези тежести Македония днес щеше да изглежда по-другояче и щеше да има по-висока цена, жалва се в коментар македонският вестник "Нова Македония".

Нашите политици очакват спорът за името с Гърция да се реши през пролетта на 2012 година, пише още изданието. Всяка година те имат същото желание и то е част от всяка пред- и постновогодишна реч. И така повече от 15 години...Бившият премиер Владо Бучковски заяви, че ако не беше спорът с Гърция, щяхме да сме сред по-мощните страни на Балканите и сериозен партньор на международната общност, пише още вестникът.

За Владко Гьорчев, член на парламентарната комисия по външна политика, страната щяла да е част от евроатлантическата алианс, ако не беше спорът за името. "Щяхме да сме на същото равнище като Хърватска, която ще стане страна-член на Съюза през 2013 година. Освен така, ако не беше гръцкото ембарго, икономическата ситуация в Македония щеше да е малко по-добра. А по отношение на външната политика, щяхме да сме на равнището на Словения, която е малко по-голяма", смята Гьорчев в "Нова Македония".

Редакционен коментар: В приплакването за това къде би била Р Македония, ако не бяха Гърция и спорът за името, този път като по чудо липсва България като виновник за евентуални македонски беди от друг характер. Независимо от традиционния македонски "плач" обаче управляващите в Скопие не са особено затрогнати от липсата на републиката им на картата на ЕС. Тяхната югоносталгия е грандиозна, при това все повече расте и се превръща дори в по-голяма от тази в Сърбия, а нежеланието им действително да станат член на Евросъюза се коментира от повечето наблюдатели като неоспорим факт. Подобни писания, когато се откриват в официозно издание, обаче са необходимият прах в очите на съседите и на европейските страни, за да продължи имитацията на реформи и на "силното македонско желание" да бъде припозната бившата югодържава като пълноправен член на ЕС и НАТО. До догодина, когато писанията ще са отново същите...

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8680 |29.12.2011 Педофилски скандал "по македонски" се завихри в школо . 0| 5572 |29.12.2011 Взрив в Мианмар уби 17 души . 0| 6063 |29.12.2011 Еврото пада стремглаво . 0| 5940 |28.12.2011 Ту-134 се разби и запали в Киргизстан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads