Реклама / Ads
3| 5297 |07.01.2011 СВЯТ

Плановете на Гърция за стена са безполезни и антиевропейски

.
След неколкодневно мълчание турското правителство разкритикува гръцките планове за изграждането на стена на общата им граница. Според турските власти тези планове са „безполезни и антиевропейски”, пише германският вестник „Тагесшпигел”.
 

На 1 януари гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис обяви намерението на правителството да се построи ограда по границата с Турция, за да се спре напливът на нелегални имигранти в Европа. Министърът сравни 206-километровата стена с тази, разделяща САЩ от Мексико.

По думите на Папуцис през 2010 г. средно 200 бежанци дневно са преминавали на гръцка територия от Турция. За шест месеца до края на ноември м.г. 33 000 нелегални имигранти са преминали границата между Турция и Гърция. Повече от тях са от Афганистан, Алжир, Пакистан, Сомалия и Ирак.

В Гърция се стичат близо 90 процента от потока имигранти, запътили се към Западна Европа, което създава на страната огромни трудности. От месец ноември гръцките власти получават помощ от европейската гранична агенция “Фронтекс”. Това е първият път, когато екип на агенцията се разполага в страна членка на Съюза от създаването на екипите през 2007 г.

След като бе подложена на тежки критики от страна на ЕК, Гърция промени плановете си за изграждането на 206-километрова стена по границата с Турция. Засега правителството иска да издигне стена, дълга 12,5 км и висока 3 метра по река Еврос (Марица), близо до малкия град Орестиада. Съоръжението ще е готово до април.

Междувременно гръцкото правителство обмисля да настанява нелегалните имигранти в “плаващи” приемни центрове. Тази мярка се разглежда като допълнение към изграждането на защитна стена на границата с Турция. Министър Папуцис посочи, че наемането на подобни плавателни съдове се разглежда като един от вариантите. Той добави, че трябва да бъдат решени проблеми, свързани с високите разходи и правилата и условията за тяхното акостиране на пристанищата.

На фона на спорните планове на Гърция за изграждането на стена по границата с Турция днес премиерите на двете страни ще се срещнат в турския град Ерзурум в Източен Анадол, където ще присъства на заключителната част от годишната среща на турските посланици. Очаква се централна тема на разговорите на Георгеос Папандреу и Реджеп Тайип Ердоган да бъде проблемът с имиграцията.

По време на разговора на четири очи, предвиден в програмата, се очаква двамата да направят преглед на постигнатото в турско-гръцките отношения от последната им среща през октомври миналата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5437 |05.01.2011 Пак стачка в Гърция . 0| 6798 |04.01.2011 Гърция отлага строежа на стена на турската граница . 1| 5770 |01.01.2011 Гърция планира преграждения по границата с Турция . 0| 4989 |22.12.2010 Гърция гласува днес за своето бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads