Реклама / Ads
1| 6154 |27.04.2011 СВЯТ

Племена искат единна Либия без Кадафи

.
Чрез декларация, публикувана днес в Париж от френския писател Бернар-Анри Леви, лидерите или представители на 61 либийски племена изразиха волята си за изграждането на „единна Либия“, „след като диктаторът (Муамар Кадафи) си замине“.
 

„Пред заплахите за единството на страната ни, пред маневрите и пропагандата на диктатора и на неговото семейство, ние обявяваме тържествено следното. Нищо няма да може да ни разедини. Ние споделяме един и същи идеал за свободна, демократична и единна Либия“, се казва в текста, написан на 12 април в Бенгази, бастион на бунта в Източна Либия.

„Утрешна Либия, след като диктаторът си отиде, ще бъде единна Либия със столица Триполи и където най-сетне ще бъдем свободни да създадем гражданско общество според собствените ни желания“, заявяват 61-мата подписали документа. „Ние, либийците, ще сформираме едно единствено племе – племето на свободните либийци, борещи се срещу потисничеството и лошия дух на разделението“, уверяват представителите на племената, като благодарят на Франция и на Европа, „които предотвратиха клането“, обещано от Муамар Кадафи.

„61-та подписали се под документа покриват цялата територия на Либия. Всяко едно племе в Либия е представено от най-малко един представител“, увери пред АФП писателят Бернар-Анри Леви, който е активен поддръжник на Преходния национален съвет. През март той два пъти посети страната. „В този списък от 61 души някои племена може да са представени 100%, а други все още са разделени“, допълни той.

В същото време либийският ръководител Кадафи получи уверения за подкрепа от венецуелския президент, който е в приятелски отношения с него. Пратеници на Кадафи във Венецуела обсъждат мирния изход от войната.

Европейският съюз е разработил таен план за сухопътна операция в Либия, съобщава германският вестник „Билд”.Изданието твърди, че планът е от 60 страници. Формално кампанията може да започне, след като към ЕС се обърне ООН. Съгласно плана военните действия може да продължат максимум 4 месеца. Предвижда се операцията да бъде проведена на територията на цяла Либия до южните граници със Судан и Чад. Не се споменава колко военнослужещи ще бъдат разположени в джамахирията. Една подобна операция носи много по-големи рискове, посочва германският вестник.

Вчера френският президент Никола Саркози заяви в Рим след срещата си с италианския премиер Силвио Берлускони, че сухопътната операция в Либия е изключена, тъй като тя противоречи на резолюцията на ООН. „Сухопътна операция в Либия няма да има, тъй като тя не е предвидена в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, а ние трябва точно да спазваме тази резолюция”, посочи Саркози. В същото време френският президент допълни, че резолюцията не забранява изпращането на военни експерти или сътрудници на разузнавателните служби.

На 18 март Съветът за сигурност на ООН прие с 10 гласа „за“ и 5 въздържали се резолюция 1973, с която се въвежда зона, забранена за полети на либийски самолети. При гласуването се въздържаха две от постоянните членки на Съвета за сигурност – Русия и Китай, както и Бразилия, Индия и Германия – от непостоянните.

Резолюцията позволява на отделни страни или организации като НАТО да предприемат военни действия във връзка с налагането на забранената за полети зона. Тя обаче изрично изключва нахлуването на чуждестранни сухопътни части на територията на Либия.

Това означава, че евентуална сухопътна намеса трябва да получи нова санкция от Съвета за сигурност, което не е много вероятно, тъй като Русия, която е постоянен член и има право на вето, вече започна да изразява резерви към действията на коалицията в Либия.

Във вторник, 16 април, руският министър-председател Владимир Путин заяви по време на посещение в Дания, че никой не е давал мандат да бъде убиван Кадафи, изтъквайки, че според него коалиционните сили се опитват да унищожат полковника.
Повечето наблюдатели смятат, че Русия, а по всяка вероятност и Китай, ще се противопоставят на резолюция на Съвета за сигурност, която разрешава сухопътна намеса в арабската държава.

Екип на ООН пристига днес в Либия, за да започне разследване по данни за нарушаване на човешките права от началото на конфликта през февруари. Тричленната делегация е изпратена от Съвета по правата на човека. Тя ще разследва не само обвиненията срещу силите на либийския ръководител Муамар Кадафи, но и обвиненията на Триполи срещу действията на НАТО.

Наблюдателите на ООН ще разследват данните за изчезнали хора, мъчения и убийства по време на протестите срещу режима на Кадафи. Ще бъде огледана и обстановката в западния град Мисрата, където се водиха тежки боеве. Според правозащитници в тях са убити около 1000 души и има много ранени. Градът е в ръцете на бунтовниците, но е обсаден от сили, верни на Кадафи. Има съобщения, че те продължават да обстрелват жилищни квартали и затрудняват евакуирането на ранени и работата на хуманитарните екипи, които доставят помощи за хората.

Либийският режим е „отново на крак“ в битката за Мисрата, но скоро Кадафи ще разбере, че играта е свършена, каза британският военен министър Лиам Фокс във Вашингтон, където разговаря с американския си колега Робърт Гейтс. По решение на президента Обама САЩ ще изпратят на либийските бунтовници храни, медицински материали и оборудване на стойност 25 млн. долара. Помощите не включват оръжие и пари в брой. Вашингтон обаче промени санкциите срещу Триполи и американски компании вече имат право да купуват петрол и газ от бунтовниците. Това на практика им дава и финансова подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5617 |26.04.2011 НАТО не иска смъртта на Кадафи . 0| 5308 |26.04.2011 Наемници от ЕС били авери на Кадафи . 3| 5335 |25.04.2011 НАТО удари сграда в Триполи, цели се в Кадафи . 3| 5264 |23.04.2011 „Хищници” преследват Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads