Реклама / Ads
7| 5763 |26.11.2016 СВЯТ

Почина ”команданте” Фидел Кастро

.
Фидел Кастро
Почина бившият кубински лидер Фидел Кастро. Информацията е потвърдена от брата на политика Раул Кастро. В национален ефир той обяви загубата с думите: ”Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер в дома си.”
 
"Команданте" отпразнува своя 90-ти юбилей през август тази година.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста. Той става секретар на Кубинската комунистическата партия и променя системата на страната в еднопартийна социалистическа република.
Фидел Кастро: Идеите на кубинските комунисти ще останат и след смъртта миТова заяви лидерът на кубинската революция на конгрес на Комунистическата партия на Куба. Скоро Кастро ще навърши 90 години

Кастро беше начело на Куба 49 години и така стана третият най-дълго управлявал държавен глава след кралица Елизабет Втора и краля на Тайланд. Със смес от харизма и желязна воля той беше и една от водещите фигури в Студената война, демонизиран от САЩ и съюзниците, но възхваляван от социалистическите режими най-вече в Латинска Америка и Африка.

Съюзът му с Москва довежда до Карибската криза през 1962 г. Счита се, че 13-те дни на напрежение между САЩ и СССР са били моментът когато Студената война е най-близо до прерастването ѝ в ядрена война.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърли правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 г. Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за президент на Куба.

Любопитен факт е, че бившият кубински лидер държи рекорда за най-дългата реч в Обединените нации – 4 часа и 29 минути на 26 септември 1960 г.

Малцина си спомнят, че Фидел Кастро започва политическата си кариера не като комунист, а като върл националист и популист. Още по-малко хора си спомнят, че средното му образование е духовно, а не светско.

След като през 1959 г. успява да свали от власт диктатора Батиста и става премиер, лека полека се присламчва към СССР и става комунист. Прави го от зор, защото иначе САЩ са щяли да го ликвидират. Над 600 опита на ЦРУ за убийството му се провалят.

Така че, Кастро не е толкова символ на комунизма, колкото на национално освободителните движения по света след разпада на колониалната система.
Комунизмът му е ашладисан по-късно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6575 |26.11.2016 Отиде си бащата на МиГ-29 . 1| 4361 |25.11.2016 Почина композиторът Александър Йосифов . 0| 4385 |19.11.2016 Почина певицата Шарън Джоунс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads