Реклама / Ads
20| 9811 |14.12.2019 СВЯТ

Почина съветският агент, разкрил, че КГБ планирал да убие Йоан-Павел II

.
Виктор Шеймов
На 74 години в САЩ е починал Виктор Шеймов. Това е майорът от КГБ, наричан „най-важният човек“ на съветските тайни служби, преминал от „другата страна“. Повод за тази висока оценка е, че Шеймов е разкрил на ЦРУ едни от най-пазените секрети на Москва. Това съобщава сайтът Лента.ру.
 

В едно от редките си интервюта, Шеймов обяснява, че е решил да избяга, когато се убедил, че съветските служби не работят толкова за благото на обществото, колкото планират и извършват нечисти операции и нерядко  изпълняват „мръсни поръчки“ – убийства на определени хора. „Промиваха мозъка ми от самото детство. Но аз вярвах в строя, вярвах на ръководството. Сам написах молбата да бъда приет в комунистическата партия. Исках да работа за своята родина и го правех, без да жаля сили. Но убежденията ми рухнаха, когато разбрах, че нашите служби готвят ликвидирането на папа Йоан-Павел II“.

 

Виктор Шеймов е един от най-младите експерти, заемал изключително висок пост в Първо управление на КГБ. Той отговарял за потока от секретна информация идваща към централата в Москва от всички краища на света. Участвал и в ръководството на агентурната мрежа по целия свят.

Бащата на Шеймов и бил инженер, а майка му - известен лекар. Той е завършил с отличие Техническия университет в Москва. Работил е в научни институти, изявил се като много талантлив есперт в областта на новите технологии.

 

В последващите анализи за неговото бягство ръководството на КГБ стига до котегоричния извод, че най-вероятно причина за предателството на Шеймов е информацията за готвен атентат срещу папата. Той споделил пред свой колега, че е шокиран. Всъщност той научава случайно за плана по отстраняването на светия отец. Докато бил по работа в Полша, той участвал в среща с генерал, който отговарял за местната резидентура. В един момент в стаята буквално нахлул полковник Соловьов, колега на Шеймов. Носел спешна телеграма, подписана лично от тогавашния ръководител на КГБ Юри Андропов. В нея пишело: "Проучете цялата нужна информация как да се приближим до папата“. Всички били наясно, че това означава само едно: папата трябва да бъде ликвидиран.

 

По-късно Шеймов си спомня, че още през 1978 г. когато Йоан-Павел II бива избран за папа, Юри Андропов в своя телеграма до варшавската резидентура написал: „Как въобще допуснахте да бъде избран гражданин на социалистическа държава?!

Шеймов припомня също, че през 1981 г. наистина се случва покушението срещу папата, извършено от турчина Мехмет Али Агджа, член на терористичната организация „Сивите вълци“. Италианските и други чужди служби уличават служители на българската разузнаване и именно тази версия се лансира упорито. Всъщност зад атентата най-вероятно са стояли съветските тайни служби.


.
Покушението срещу папапа на 13 май 1981 г. в Рим

 

През 2005 г. Агджа заявява, че поръчители на убийството са кардинали от Ватикана. Тази версия обаче не се приема серозно, защото вече е имало достатъчно доказателства, че следите водят към „Лубянка“…

 

Друг мотив Шеймов да се разочарова от КГБ е убийството на негов приятел, който няколко пъти споделял, че капиталистическата система има очевидни предимства пред социалистическата.

 

Смята се, че Шеймов е предал на американците кодовете на руските служби, което се счита за един от най-големите пробиви в историята.

Много странно и обвито в мистерия е самото бягство на младия талант от Съветския съюз.

 

Години наред се е считало, че той, съпругата и дъщеря му са убити. Тази версия се налага, когато друг служител на КГБ е пребит до смърт от двама милиционери в Москва. Шефът на Московската милиция тогава решава да прикрие престъплението, извършено по особено жесток начин. На спирка на метрото двамата милиционери се нахвърлили върху цивилен мъж, който носел в чанта салам и бутилка коняк. Той се легитимирал, но пияните униформени започнали да го удрят зверски. След това по решение на своя началник закарали тялото до квартала, където живеели доста от служителите на службите. Там офицерът бил намерен от случайни минувачи, но починал в болницата, без да дойде в съзнание.

По-късно на двамата биячи е приписано и убийството на Шеймов и семейството му.

Истината обаче е, че най-вероятно Шеймов е успял да влезе в американското посолство в москва. Там той е бил старателно гримиран и с документите на американски пилот се качва на самолет за Вашингтон. Съпругата и дъщеря му в същото време са били прекарани в контейнер, който е бил с документи на дипломатическа пратка.

 

Известно е още, че Виктор Шеймов е разкрил на американците, че съветските служби са вербували висши служители на ЦРУ и други разузнавателни служби. Срещу това му е било обещано пълно финансово обезпечаване на семейството му. Това обаче не става точно според договорката и когато Шеймов напуска ЦРУ той завежда дело срещу Управлението. Печели го, но въпреки това не получава така очаквания милион, а по-скромна сума.

 

Заедно с бивш ръководител на РУ той създава фирма за фирмена сигурност и защита от компютърни атаки. Бил много добър специалист и печелели добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5031 |03.11.2019 Почина актьорът Брайън Тарантина ”Спешно отделение” . 1| 4303 |05.10.2019 Двама починали от зараза в колбаси в Германия . 2| 4696 |26.09.2019 Почина бившият президент на Франция Жак Ширак . 4| 5054 |20.09.2019 На 106 г. почина най-възрастният оцелял при Холокоста в Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads