Реклама / Ads
0| 4842 |12.12.2011 СВЯТ

Подводни камъни спират фискалния пакт

.
17-те от еврозоната плюс още 9 страни, сред които е България, се обединиха около идеята за нов фискален пакт, който да поправи грешките на споразумението за обща валута.
 

 

Срещата на върха на 9 декември приключи с решение и всички облекчено отдъхнаха – справихме се! Но дали наистина? Много са подводните камъни пред новата договорка и не е ясно дали някои от тях няма да разбият на пух и прах добрите намерение на 26-те.

 

Германското сп. “Фокус” зададе въпроса как ще се регулира пактът правно? И как ще заобиколи съществуващия договор от Лисабон. Без “юридическо творчество” новото споразумение няма да влезе в сила, защото ще противоречи на правните норми в ЕС, смята списанието.

 

17-те страни от еврозоната са сигурни, че 9-те членки без обща валута, които ги подкрепят, ще останат в съюза. Те обаче трябва първо да питат парламентите си. Ако става дума само за “да, участваме”, може да се очаква, че правителствените им ръководители ще са убедителни. Повечето така или иначе имат парламентарно мнозинство. Но за промени в конституциите е нужно повече. Какво ще стане, ако някои от тези 9 страни не успеят да прокарат промените на национално ниво?

 

Ако групата на 26-те сформира новия пакт, идва въпросът какво ще се случва с онези, които по една или друга причина не успеят да се придържат към правилата му. Кой тогава ще е арбитър – Европейският съд ли? Лондон заплаши да блокира всякакви решения на пакта, за които се използват институциите на ЕС, тъй като “те са на цялата общност, а не на отделни пактове”. Трябва ли тогава пактът да си направи нови, паралелни институции? Двустранни споразумения също няма да помогнат, защото в Договора от Лисабон има вече Пакт за стабилност, който регулира отношенията в еврозоната и не бива да се пипа. Все пак 26-те се разбраха да не променят договори. Как тогава ще бъде заобиколен този казус?

 

Възможен вариант е 17-те плюс 9-те да направят джентълменско споразумение без договорна основа. Но догодина Франция най-вероятно ще смени правителството си, а социалистите вече показаха неприязънта си към доста от точките в новото споразумение. Най-вече към извънредните права, които получава Брюксел за контрол на държавните хазни. Така че дали през март ще имаме нов фискален съюз, тепърва ще се види.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4709 |12.12.2011 Всеобща стачка вдигат италианците . 2| 5949 |11.12.2011 Необичайно дълъг трус люшна Мексико . 0| 5209 |10.12.2011 Три жени поделиха Нобеловата награда за мир . 3| 5073 |10.12.2011 Митинг на опозицията в Русия събра хиляди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads