Реклама / Ads
0| 4360 |13.10.2015 СВЯТ

Полиция и демонстранти се биха в Истанбул до кръв

.
Истанбул
Сблъсъци избухнаха между полицията и демонстранти днес в Истанбул. Хиляди хора от азиатския бряг на града се опитаха да преминат на европейския бряг, за да участват в насрочения за днес протестен митинг във връзка с атентата в Анкара.
 

Полицията с палки и сълзотворен газ се нахвърли срещу демонстрантите и не разреши да преминат от квартала "Кадъкьой" към гарата Сиркеджи край Босфора. Полицията арестува много от участниците, има наранени.

 

От съображения за сигурност централната линия на метрото към площада Таксим е затворена, което предизвика хаос в движението. Властите в града забраниха провеждането на протестното шествие, което беше свикано от Конфедерацията на турските работнически синдикати, която е най-голямата.

 

Синдикатите, чиито членове участваха и в Марша на мира в събота в Анкара, призоваха своите членове към протести, както и към оставка на отговорните политици.

 

Съмнителен пакет беше открит до железопътната гара в Анкара, лобното място, където беше извършен жестокият самоубийствен атентат. Турските сили за сигурност извършиха контролиран взрив на съмнителния пакет, който предизвика силна паника. Твърди се, че пакетът всъщност е чанта, подобна на тази, която носел единият от атентаторите самоубийци. Преди това премиерът и министри посетиха лобното място, където Ахмед Давутоглу положи цветя и беше прочетена молитва за жертвите.

 

Турското правителство наложи ограничения върху информациите, свързани с атентата. Според властите броят на жертвите е 97, докато кюрдски политици твърдят, че загиналите са 128.

 

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви, че разследващите органи са близо до идентифицирането на извършителите, арестувани са много заподозрени, с голяма сигурност се предполага, че двойният бомбен атентат в Анкара е извършен от джихадистката "Ислямска държава".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4246 |06.10.2015 Служители на Air France се биха на летище в Париж . 0| 4326 |18.09.2015 Холандската полиция евакуира влак, след като мъж се заключи в тоалетната . 1| 4787 |12.09.2015 Орбан защити поведението на полицията към мигрантите . 1| 4878 |01.09.2015 Унгарски политик преряза граничната ограда; полицията го задържа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads