Реклама / Ads
0| 4518 |15.02.2018 СВЯТ

Полша: Германия е ”гратисчия” в НАТО, заплашва единството

.
Източник: БГНЕС
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки в навечерието на посещение в Берлин изказа предположението, че Германия е „гратисчия“ в НАТО , който отделя твърде малко средства за колективната отбрана.
 
Без да посочва самата Германия, Моравецки критикува членовете на алианса, които харчат по-малко за отбраната, отколкото целевите два процента от БВП, за които многократно настояват от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Страната, която се възползва от колективната отбрана на НАТО, но изразходва само един процент от БВП, заяви Моравецки пред германския вестник "Велт", е "гратисчия, който заплашва единството на Запада". Военните разходи на Германия възлизат на 1,2% от брутния й вътрешен продукт, цитира БГНЕС.

Моравецки също така обвини, че "Европа не приема сериозно отбраната и живее под чадъра на Pax Americana", според статията на немски език.

 

"Но и за Европа важи: Ако искате мир, гответе се за война".

 

Той също изрази недоверие, че много германци вярват на руския президент Владимир Путин повече, отколкото на Тръмп, възкликвайки, че това го е накарало да мисли "бягай докато можеш. Това е свят, обърнат с главата надолу!".


Полша се бори с Германия и Европейския съюз по редица въпроси, включително отказа си да вземе по квота бежанци от ЕС и заради спорните си съдебни реформи. Германският канцлер Ангела Меркел приветства преди няколко дни предстоящото посещение на Моравецки като шанс да отвори "нова глава" в отношенията си въпреки "разнопосочните възгледи по някои въпроси".

Моравецки обаче посочи и други области на противопоставяне, включително плановете за газопровод Русия-Германия, наречен „Северен поток-2“, който ще минава през Балтийско море и ще заобиколи Полша. Той твърди, че ако новият тръбопровод замени този, който сега транспортира руски газ през Украйна, тогава Русия може да "ескалира конфликта с Украйна, да атакува цялата Украйна".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4198 |13.02.2018 Седем души са ранени при бой на български детски рожден ден в Германия . 0| 4989 |09.02.2018 Шулц отказа да е външен министър на Германия . 0| 4233 |08.02.2018 В Германия правят нов команден център на НАТО . 0| 4079 |07.02.2018 Германия ще има правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads