Реклама / Ads
1| 6242 |11.07.2011 СВЯТ

Поне 12 убити и хиляди безследно изчезнали след експлозии в Кипър

.
Източник: Reurtes
Силни експлозии, разтърсили основната военноморска база в гръцката част на остров Кипър в град Зиги рано тази сутрин, са взели най-малко 12 човешки живота. Това каза по “Дарик” Георги Донков -кореспондент на медията в Кипър и главен редактор на "Българският вестник" в Кипър.
 

Голяма част от жертвите са убити по време на пътуване по магистралата между Лимасол и Никозия, защото ударната вълна е изхвърлила няколко автомобила, обясни още Донков. Отделно има загинали в базата, в електроцентралата, има и жертви сред пожарникарите.

Донков уточни, че всичко това са официални информации на властите. По неофициални данни обаче има около 60 безследно изчезнали на този етап, обясни още той. За ранените се говори, че са около 100, а според местните медии са много повече. Голяма част от електроцентралата е разрушена.

Mинистърът на отбраната na Кипър Костас Папакостас подаде оставка заради експлозиите и тя беше приета, съобщиха частните телевизионни канали Стигма и Мега ТВ.

Президентът Деметрис Христофияс също така прие оставката на командира на Гръцко-кипърската национална гвардия Петрос Цаликидис. Папакостас е член на комунистическата партия АКЕЛ, която Христофияс оглавяваше много години преди да бъде избран за президент през 2008 година.

Силната експлозия спря най-голямата електроцентрала на острова, съобщи говорител на държавната електрическа компания. "Не можем да преценим мащаба на повредата, но става въпрос за библейско бедствие", съобщи говорителят Костас Гавриелидис. Електроцентралата Василикос се намира много близо до военноморската база Евангелос Флоракис, където стана експлозията.

Официалната агенция КНА съобщи, позовавайки се на военни източници, че петима пожарникари, четирима членове на Кипърско-гръцката национална гвардия и двама моряци са загинали. Държавната телевизия съобщи за най-малко 12 загинали. Говорител на министерството на отбраната потвърди пред държавното радио, че има загинали, но отказа да посочи броя им.

Радиото информира, че най-малко 30 души са били ранени при експлозиите, които станали в склад за оръжие, иззето от иранска пратка на кораб, плаващ под флага на Кипър през 2009 година.

Това е най-тежкият военен инцидент в мирно време в историята на средиземноморския остров, отбелязва БГНЕС. Очевидец съобщи пред радиото, че съседното рибарско селище, на чийто бряг има ресторанти, посещавани от много туристи, е опустошено. В резултат на ударната вълна сериозни щети са нанесени на коли, къщи и ресторанти, заявиха очевидци.

Министърът на търговията Андонис Пасчалидес заяви пред държавното радио, че това е "трагедия с библейски измерения". Радиото съобщи, че пожарникари са били изпратени да гасят пожар близо до базата в 4,24 местно време, а експлозиите последвали в 5,50 часа местно време.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5871 |29.05.2011 Евакуираха хиляди заради бомби от Втората световна война . 0| 5047 |27.04.2011 Спор на летище в Кабул завърши с убити . 4| 5591 |21.04.2011 НАТО бомбардира квартал в Триполи; убити са цивилни . 0| 5014 |08.04.2011 Бразилия в траур за убитите деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads