Реклама / Ads
8| 9785 |14.04.2014 СВЯТ

Посланикът на Ливан: Махнете визите за арабите и България ще забогатее

.
topnovini.bg
Негово Превъзходителство Фарес Еид е посланик на Република Ливан в България. Той бе сред официалните гости на първия международен инвестиционен форум „Новата икономика на България – Пътят на изток”, който се проведе в Поморие. Използвахме случая да разговаряме с него за това как гледат арабските инвеститори на възможностите за бизнес у нас и какво е отношението като цяло на хората от петролния свят към България.
 

- Г-н Еид, кое ви накара да дойдете на този международен форум в Поморие? И имате ли инвестиционни намерения към България?

Ние дойдохме на този форум заради инвеститорите от арабския свят, които вече имат опит в правенето на бизнес в България. Те дават спокойствие и увереност, че тук могат да се инвестират средства и да се печели. Пример за това е Зияд ел Масри, с който се гордеем и който го уважава цялата арабска общност в България. Той ни убеди, че в този район на света има възможност за инвестиции, и много от колегите от арабски и в частност от ливански произход имат интерес да правят бизнес тук. И това ще го усетите в най-скоро време.

Българо-арабската бизнес асоциация има тежест в арабския свят и когато отправи покани към чужди инвеститори или посланици, те гледат на това много сериозно. Защото тази асоциация за кратко време направи много за улесняването на режима за визите, улесни контактите със световните фирми и накара знакови компании от арабските страни да инвестират в България.

- А усетихте ли дали има интерес от българска стана за привличането на арабски капитали?

Да, сега разбрахме, че има и държавен интерес у вашите политици. За първи път виждаме, че Областната управа в Бургас и останалите институции се отнасят сериозно към арабския капитал. Защото знаете, че арабите, като решат да инвестират, не го правят с малки суми. Затова те се нуждаят от много държавна и обществена подкрепа.

- Какви са ползите от този тип форуми и кой би спечелил от тях?

Тези форуми са полезни за бизнеса, особено за държави като България, чието разположение е на кръстопътя между Изтока и Запада. Чрез тях се дава публичност и възможност повече държави да се запознаят със страна ви. Доскоро за България не се знаеше много в арабските среди и затова не присъстваше в нашите фондове за инвестиции.

- А с какви очи гледат вашите сънародници на нас, с какво име се ползва страната ни в арабския свят?

Арабският свят гледа на България като на приятел, интересува се от нея не само като територия за бизнес, но и като култура. В областта на културното наследство имате много добри специалисти, които могат да бъдат полезни и на нас. Ние от дипломатическия корпус залагаме на младото поколение от двете страни, защото те са бъдещето. По-голямата част от бизнеса в арабския свят е наследствен, семеен бизнес и сега е много важно да привлечете новите поколения да инвестират в България. Сега има почва у вас да се строят заводи, да се произвежда и да се изнася продукция на Запад. Териториалното разположение на България като пресечна точка на Изтока и Запада трябва де се използва пълноценно. България е малка държава, няма толкова нужда от тежко машинно производство, има нужда от лека промишленост, от туризъм, от земеделие. И наистина България може да бъде много прекрасна държава.

- Но светът като че ли още не може да се отърси от глобалната финансова криза. Това не прави ли инвеститорите прекалено предпазливи, като става въпрос да влагат парите си?

Международната икономическа криза доведе до спад на световната икономика и от 2008 г. насам това възпря движението на капитали в целия свят. От година насам обаче се усеща раздвижване на пазарите и се търсят нови ниши за инвестиции. Това е вашият шанс да се възползвате от този момент. В момента много държави правят подобни форуми като този тук с цел да привлекат този замразен през последните години капитал към тях. Защото формулата е много ясна – когато има криза, това значи, че един фалира, но друг забогатява. Парите се движат от ляво на дясно и обратно. Тези, които спечелиха, защо да не ги посочим, за да дойдат тук.

- Какви са основните пречки за арабския бизнес, когато иска да стъпи на българския пазар?

Аз много се радвам, че подписахме споразумение за по-лек режим за визите. Не става въпрос за обикновения арабин – той може да чака в посолствата на опашки. Но има бизнесмени, които имат срокове, трябва да спазват точни дати. На този клас хора трябва да се дават по-лесно визи, защото не може да караме бизнесът да дойдат да инвестират в България, а той да е възпрепятстван да стигне до тук. Всички говорят, че за руснаците, турците и арабите е много трудно да получават визи за България. Това трябва да се промени.

Вижте вашата съседка Турция. До преди пет години те даваха много трудно визи и растежът на икономиката им беше 4 %. Откакто премахнаха визите за целия арабски свят, туризмът се увеличи с 300 %, а ръстът на икономиката им се вдигна до 8 %. Арабският свят е богат район, притежава много пари и когато хората там знаят, че в дадена държава няма визи за тях, ще закарат семейството на почивка, ще ходят да правят бизнес. По този начин в Турция се наляха милиарди долари и това даде голям тласък на нейната икономика. Нищо не пречи същото да се случи и с България.

* Използвани са въпроси и на други медии
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5825 |14.04.2014 Турчинов с ултиматум - до 9 часа да се сложи оръжието . 0| 5396 |14.04.2014 Трима убити в еврейско предградие на Канзас . 6| 5544 |14.04.2014 Янукович: САЩ провокира кръвополитията в Украйна . 0| 5227 |13.04.2014 Македонците си избират президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads