Реклама / Ads
1| 5716 |30.06.2020 СВЯТ

Последен шанс за Великобритания да удължи срока за преговори с ЕС

.
Източник: БГНЕС
Днес е последният ден, в който Лондон може да поиска удължаване на преговорите за уреждане на търговските отношения с ЕС. Двете страни в Brexit все още са далеч от постигането на подобно споразумение, а само преди две седмици редседателят на Европейския парламент Давид Сасоли предупреди, че е възможен и сценарий, при който развод с ЕС ще има без търговско споразумение.
 

Преговорите между Великобритания и Общността продължиха и по време на епидемията от коронавирус. Търговските отношения обаче все още не са уредени, а Великобритания трябва да напусне съюза в края на тази година, когато изтича преходният период.

Какви ще са търговските отношения след това обаче зависи от това какво ще договорят двата екипа, а ако днес не бъде поискано удължаване на времето за преговори, документът трябва да е готов до края на декември.

 

Днес премиерът Борис Джонсън ще произнесе реч за икономическото възстановяване на страната след пандемията.

 

Припомняме, че казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.

 

Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6033 |02.06.2020 Хр. Караджов от Калифорния: В САЩ има по-голям шанс да бъдеш убит, ако си чернокож . 0| 5750 |28.05.2020 Във Великобритания позволяват срещите на групи до 6 души . 0| 5458 |23.05.2020 Франция въвежда 14-дневна карантина за пристигащи от Великобритания и Испания . 0| 5524 |22.05.2020 14 дневна карантина за всички, които искат да влязат във Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads