Реклама / Ads
13| 7974 |28.08.2013 СВЯТ

Последствията от нападението с химическо оръжие в Сирия

.
Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу отпътува на изненадващо работно посещение в Саудитска Арабия с цел обсъждане на обстановката в Сирия и в Египет, съобщи Анадолската агенция.
 

Визитата му на 27-28 август в Рияд е по покана на саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд. Освен последната ситуация общо в района на Близкия изток и особено в Сирия и в Египет, по време на официалните разговори ще бъдат подробно разгледани и двустранните отношения между Турция и Саудитска Арабия, посочи още Анадолската агенция.

Давутоглу заяви, че употребата на химическо оръжие в Сирия представлява престъпление против човечеството и няма как да остане без международни последствия, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

По повод евентуалната военна намеса в Сирия турският външен министър подчерта, че „основният приоритет на Анкара е да развие обстановка и стимулира страните-членки на Съвета за сигурност на ООН да заемат обща позиция срещу това очевидно престъпление против човечеството".

Във връзка с дискусиите вътре в Турция за необходимостта от получаване на разрешение от Меджлиса при евентуално присъединяване на страната към възможна международна военна коалиция в Сирия, Ахмет Давутоглу обясни, че и в момента „има много ясно и категорично разрешение от турския парламент за действията на турската армия и на правителството срещу евентуални заплахи за националната сигурност, идващи от Сирия".

„Ако обаче обстоятелствата наложат друга ситуация, пак ще се обърнем към Меджлиса за получаване на ново разрешение.", допълни още министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.

Австралия, близък съюзник на САЩ, трябва да поеме ротационното председателство на Съвета в неделя. Австралийският външен министър Боб Кар заяви, че ако се докаже, че сирийският режим е използвал химическо оръжие, светът може да отговори, дори ако ООН не успее да се договори за такова действие.

„Международната общност не трябва да допусне чуждестранна интервенция в Сирия, тъй като външна намеса ще доведе до "разрушителна" война", предупреди обаче президентът на Венецуела Николас Мадуро, който е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, предаде АП.

Мадуро направи коментара, докато посещаваше руски военен кораб във венецуелския пристанищен град Гуайра. Той каза, че твърденията за употреба на химически оръжия от Сирия "му миришат" на причините, представени от Вашингтон за нахлуването в Ирак през 2003 г., а именно, че иракчаните притежават оръжия за масово поразяване
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6391 |26.08.2013 Асад отрече да има нещо общо с химическото оръжие . 1| 10374 |22.08.2013 ООН да анализира употребата на химическо оръжие в Сирия . 1| 6015 |27.12.2012 Израел и Йордания на тайни преговори за химическо оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads