Реклама / Ads
1| 5722 |05.03.2014 СВЯТ

ЕК постави Франция под надзор

.
ЕК постави Франция под засилен надзор, след като за пореден път отправи критики срещу нейната ниска конкурентоспособност и високото равнище на дълга ѝ.
 

Това се случи при представянето на прегледите за установяване на макроикономически дисбаланси в Европейския съюз. Комисията проведе по-задълбочени прегледи на икономиките на 17 страни от ЕС, които според нея имат макроикономически дисбаланси.

Съгласно правилата на ЕС, ако тези дисбаланси се считат за прекомерни, една страна трябва да предприеме действия, под наблюдение на Европейската комисия, или рискува глоба.

Комисията заяви, че Белгия, България, Германия, Ирландия, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Холандия, Словения, Финландия, Швеция и Обединеното кралство са имали дисбаланси в техните икономики.

В документа институцията прави оценка на постигнатия напредък при коригирането на бюджетните дефицити в съответните страни, като представя и актуализирано становище по проектите на бюджетни планове от миналата година.

Икономическото възстановяване е все по-забележимо, но все още има предизвикателства. Преодоляването на натрупаните в продължение на повече от десетилетие дисбаланси изисква постоянни действия в областта на политиката, за да се гарантира, че Европа отново стъпва на пътя на засилен растеж при устойчиви темпове и постепенно намалява равнището на безработицата, отбелязват експертите от Брюксел.

Част от предизвикателствата са свързани с големите външни задължения в някои икономики, постоянно високите равнища на излишъка по текущите сметки в резултат на слабото вътрешно търсене в няколко държави, разходната конкурентоспособност за държавите, традиционно отичащи най-големите дефицити по текущата сметка, както и държавите с най-големи загуби на експортни пазарни дялове.

За някои от макроикономическите предизвикателства решенията трябва да се търсят в контекста на протичащите в еврозоната процеси, смята еврокомисията. Необходими са още повече инвестиции и засилено търсене, овладяване на финансовата фрагментация и на предизвикателствата, свързани със задлъжнялостта, както и възстановяване на равновесието в условията на ниски инфлационни равнища и затруднена икономическа обстановка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6086 |23.12.2013 Кристин Лагард кандидат-президент на Франция? . 5| 5322 |02.09.2013 Франция желае Сърбия да е следващата страна в ЕС . 27| 6422 |30.08.2013 Франция атакува Сирия след сряда, Германия няма да участва . 1| 7437 |22.07.2013 ЕС постави Хизбула в терористичния списък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads