Реклама / Ads
0| 5336 |06.01.2014 СВЯТ

Повечето испанци искат кралят да абдикира

.
Почти две трети от испанците искат кралят им да абдикира и да предаде короната на сина си – принц Фелипе.
 

Това сочи проучване на общественото мнение, публикувано вчера – рождения ден на монарха, което показа също, че той има рекордно ниска популярност, предаде Ройтерс.

Крал Хуан Карлос, който е на трона от 38 години, някога бе един от най-обичаните монарси в света, уважаван заради ролята му за връщането на Испания към демокрация през 70-те години на ХХ век, след смъртта на диктатора Франко. Испанците обаче постепенно се разочароваха от продължителното разследване за корупция срещу дъщеря му – принцеса Кристина, и съпруга ѝ, още повече, че то се провежда в момент на икономическа криза и масова безработица.

Рейтингът на краля понесе тежък удар и през април 2012 г., когато той претърпя злополука по време на лов на слонове в Ботсвана – скъпо сафари, пазено в тайна преди инцидента, на фона на драстични бюджетни съкращения.

Според проучването на "Сигма Дос", публикувано във в. "Мундо", 62% от испанците смятат, че кралят трябва да се оттегли. Това е значително повишение в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 44,7%.

Само 41,3% от анкетираните имат добро или много добро мнение за краля, докато преди две години такъв отговор са дали над 76% от запитаните.

По-младите испанци, които не са били родени по времето на Франко, са преобладаващо за абдикация. Престолонаследникът принц Фелипе, на 45 години, все пак запазва положителен рейтинг от 66% и повечето от анкетираните смятат, че монархията може си върне престижа, ако той поеме трона.

Поредица операции на тазобедрените стави и гърба и други здравословни проблеми през 2013 г. подхраниха спекулации, че 76-годишният крал може да абдикира, но в ежегодната си реч на Коледа той отново заяви, че не планира подобна стъпка.

През изминалата година двама европейски монарси отстъпиха престола си на своите наследници. В края на април това стори кралицата на Нидерландия Беатрикс. Тя е наследена от сина ѝ Вилем-Александър – първия крал на страната от повече от 120 години. През юли кралят на Белгия Албер II предаде трона на сина си Филип.

През юни пък емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, обяви, че е решил да абдикира и да отстъпи властта на сина си, престолонаследника принц Тамим.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5478 |27.08.2013 Все още натискат Сирия по дипломатически път . 6| 7178 |25.04.2012 В Македония искат ФБР да им помага . 0| 5433 |31.01.2012 Великобритания и Чехия не искат фискалния пакт . 11| 7728 |22.12.2011 Емигранти от вси страни се натискат към Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads