Реклама / Ads
1| 4969 |03.04.2013 СВЯТ

Преговорите между Сърбия и Косово - отново без успех

.
Преговорите между Сърбия и Косово с посредничеството на ЕС бяха прекъснати, без да е постигнато споразумение за сръбските общини в Косово, сръбският премиер Ивица Дачич, цитиран от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.
 

Разговорите между него и Хашим Тачи в Брюксел бяха опит да се разреши един от най-трудните въпроси, разделящи двете страни - статутът на Северно Косово с неговото преобладаващо сръбско население.

Още преди началото на преговорите двете страни обявиха, че не са съгласни на отстъпки по евентуална автономия на сръбските анклави, понеже това би нарушило или сръбската, или косовската конституция.
"Въпреки множеството срещи и консултации, които проведохме днес, споразумение не бе постигнато. Остава още малко време за търсене на решение," подчерта Дачич.

Той добави, че неговата делегация е запазила единство по отношение на проблемите, засегнати на преговорите и окачестви сегашния кръг на диалога като "тежък и изтощителен".

Сърбия не е признала държавността на бившата си провинция, която се отцепи от нея и обяви независимост през 2008 г. Големият препъникамък е статутът на сръбското малцинство в Косово

Прищина се съгласи да бъде създадена асоциация на сръбските общини в Косово, но не и да й бъдат дадени законодателна и изпълнителна власт.

Косовските политици се притесняват, че даването на прекалено големи права на сърбите може да доведе до отцепването на населеното предимно със сърби Северно Косово и присъединяването му към Сърбия.

Международната общност на всяка цена се стреми да предотврати създаването на нова Република Сръбска в Косово, заявил пред АФП източник, запознат с хода на преговорите. ЕС иска от Белград да нормализира отношенията си със своите съседи, ако иска да се присъедини към съюза.

На 12 април Европейската комисия ще публикува доклада си относно напредъка на Сърбия в процеса по присъединяване Сърбия и Косово не успяха да постигнат споразумение за подобряване на отношенията си, което е от критично значение за надеждите на Сърбия да се присъедини към Европейския съюз, заяви Върховният представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от Ройтерс.

Аштън, която бе посредник в преговорите, заяви в декларация, че пукнатината между двете страни е "много тясна, но дълбока".

Тя добави, че 12-часовата сесия преговори в Брюксел е последният път, когато всички страни в диалога с посредничеството на ЕС ще се срещнат официално. Сръбският премиер Ивица Дачич и премиерът на Косово Хашим Тачи ще се върнат у дома, за да се консултират с колегите си и да решат какви бъдещи стъпки да предприемат, заяви Аштън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6379 |31.01.2013 Напрежението между Сирия и Израел расте . 1| 5413 |21.01.2013 Шок във Виена. Челен удар между два влака . 1| 5153 |07.12.2012 Сблъсъци между демонстранти и полицията в Атина . 4| 6687 |11.10.2012 Напрежението между Сирия, Турция и Русия ескалира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads