Реклама / Ads
9| 6284 |14.05.2012 СВЯТ

Преговорите за правителство в Гърция пак зациклиха

.
Преговорите за правителство в Гърция отново вървят към провал. Радикалната левица категорично отказа да влезе в коалиция, която подкрепя икономическите реформи по спасителните заеми.
 

Президентът на Гърция Каролос Папуляс вече се срещна с някои от лидерите на по-малките гръцки партии.

Крайната позиция на лидера на СИРИЗА обаче печели все по-голяма обществена подкрепа. Прогнозите при евентуални избори сочат победа за радикалната левица, което застрашава членството на страната в Еврозоната.

Централните банкери на Евросъюза вече обмислят сценарии за излизане на Гърция от зоната. Това би било катастрофално за страната, но не и за съюза, посочват експертите. Консерваторът Антонис Самарас изрази надежда за временна коалиция, която да преведе страната през кризата в следващите две години. Лидерът на радикалната левица дори обяви постигнато споразумение без неговата партия. "Три гръцки партии са постигнали споразумение за сформирането на двугодишно правителство", заяви Алексис Ципрас. По думите му СИРИЗА не е част от това споразумение. А в коментара си той посочи като партньори в новото правителство - гръцките консерватори, социалисти и малката еврофилска партия Демократична левица.

Това твърдение обаче не беше потвърдено официално. До разговори при президента се стигна, след като нито една от трите партии, получили най-много гласове на изборите в Гърция, не успя да сформира правителство.

Лидерите на „Нова демокрация”, СИРИЗА и ПАСОК са на различно мнение по отношение на подкрепата за политиката на тежки реформи, договорена с европейските партньори в замяна на финансова помощ за спасяване на страната от фалит. Междувременно от Европейската централна банка заплашиха със спиране на финансовата помощ. Ако Атина не се придържа към вече договореното спасително споразумение, то за нея няма да има повече пари, предупреди ръководителят на германската централна банка Йенс Вайдман.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5910 |12.05.2012 Барозу призова Гърция да напусне еврозоната . 0| 5881 |10.05.2012 Лидерът на ПАСОК Венизелос прави опит за коалиция в Гърция . 3| 7447 |08.05.2012 Шансовете за кабинет минимални, Гърция на прага на нови избори . 1| 6328 |07.05.2012 Нова демокрация спечели изборите в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads