Реклама / Ads
6| 8364 |03.09.2012 СВЯТ

Преподобният Муун умря, империята поема синът му

.
Розовото и златото са символ за Муун
Преподобният Муун се пресели в един друг свят. Сан Мюнг Муун, основател на Църквата на обединението, превърнала се вэв влшятелна икономическа империя и известна още като сектата на Муун, почина в Южна Корея на 92 години.
 
Преди две седмици Муун бе приет с тежки проблеми в болница Сейнт Мери и прехвърлен в медицинския център на движението му в Сеул.

Църквата на обединението беше основана от Муун през 1954 г. в Южна Корея и е една от най-многобройните религиозни общности в света.

Пасторът Муун стана известен с колективните брачни церемонии, при които едновременно хиляди младоженци се вричат във вярност. Известно е също, че след това тези двойки не са задължени да живеят заедно.

Сектата твърди, че има поне 3 млн. последователи.

Едно от най-многочислените бракосъчетания бе извършено през 2009 г. В него участваха между 7500 и 10 000 двойки от 160 държави.

Църквата на обединението, която има сериозно влияние главно в Латинска Америка и САЩ, съобщи тогава, че със събитието отбелязва 90-годишнината на своя гуру и 50-годишния му брачен съюз.

Според много наблюдатели тогава стана ясно, че целта на поредното масово религиозно шоу бе преподобният да лансира като свой приемник сина си Муун Хюн Ин, който е на 32 г.

Сан Мюнг Муун е роден в християнско семейство през 1920 г. в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство".

В началото на 70-те години на XX век се мести в САЩ, където набира последователи и огромни суми и се включва в обществения и политически живот.

Той е известен с участието си в антикомунистическата пропаганда, по това време държавна политика на САЩ. В същото време е добър приятел с бащата на перестройката в СССР Михаил Горбачов.

Наред с проповедническата си дейност, Мун развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света.

Наследството му се изчислява на милиарди долари.

В последните 22 години интересът на Българите към Корейския религиозен лидер Сан Мьон Муун е нестихващ. Някога той е бил подтискан от Държавна сигурност.

Водачът на "Обединителната църква" Сан Мьон Муун основава през 2005 година Федерация за вселенски мир. В България срещата за учредяването е проведена в хотел "Шератон". Това е основната организация обединяваща целите и усилията на д-р Муун за мир.

Муун е собственик на най-влиятелния консервативен вестник в САЩ – “Вашингтон таймс”. В него са специализирали немалко български журналисти.


Много деца на видни български политици се дипломират в университета на преп. Муун. Също и в момента.

Присъствието на Обединителите в България не е от вчера. Мисионери пристигат в страната ни още преди 1989 г. – дотогава са били в нелегалност. Години преди това кореецът среща разбиране у дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова. Затова и камбана подарена от него е поставена в комплекса „Знаме на мира”.

Още през 1988 г. Муун успява да пробие в Българските атеистични среди, като организира научна конференция на екологична тема във Варна със съдействието на Съюза на учените в България.

Не е тайна, че Муун е бил спонсор на Балетния фестивал във Варна. Людмила Живкова лично кани снахата на преп. Муун в резиденцията и й благодари.

Известни муунисти у нас са професорите Нансен Бехар и Цветан Кардашев. Най-популярен обаче е бившият външен министър Стоян Ганев. Той е и преподавател в университета на Муун.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5581 |01.09.2012 Испания увеличи ДДС-то . 2| 6485 |31.08.2012 Гордост! От "Ню Йорк таймс" ни похвалиха . 15| 24596 |31.08.2012 Лейди Даяна: Просто събирах букетите... . 7| 22131 |30.08.2012 Apple получи от Samsung компенсация за $1 млрд в дребни монети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads