Реклама / Ads
4| 5177 |19.04.2011 СВЯТ

Превръщат Истанбул в градове на Азия и Европа?

.
Реджеп Тайип Ердоган
Радикален план за бъдещето на Истанбул представи вчера турския премиер Реджеп Тайип Ердоган - мегаполисът да бъде разделен на два града - азиатски и европейски.
 

Ако тази идея се реализира, Истанбул може да изгуби една от уникалните си черти - да е единственият град, разположен между Европа и Азия, пише лондонският в."Гардиън".

Причината да се роди подобна идея в главата на турския министър-председател е, че огромният град, в района на който се предполага, че живеят около 17 милиона души, все по-трудно се управлява от едно кметство и се задъхва от недостиг на подходяща инфраструктура.

Ердоган, който е бивш истанбулски кмет, заяви при представянето на партийната програма за парламентарните избори през юни: "Заради голямото население, ще построим два нови града в Истанбул - един европейска и един анадолски".

Той не съобщи дали има идея за нови имена на двата градски центъра, но според оскъдните подробности на плана двете части на Истанбул ще бъдат съединени с нови транспортни връзки като трети мост над Босфора и два подземни тунела за автомобили и влакове.

Местни жители коментират, че всъщност така ще се оформи ясно отделна част за финансов център и привличане на чуждестранни инвестиции. План за такъв център вече има и той би трябвало да се издигне в квартал Аташехир в азиатската част на Истанбул. Той е един от акцентите в програмата на правителството за издигане на международния авторитет на Турция до 2023 г., когато се навиършват 100 години от основаването на турската република.

Опозицията веднага обвини премиера в евтин популизъм, а някои медии - че предложението изобщо не е сериозно. Айше Онол, бивш истанбулски журналист от времената, когато Ердоган беше кмет, казва, че премиерът прекрасно знае, че от идеята му стават хубави заглавия в новините и пресата, но нищо повече. "2023 г. е далеч, но той кара хората да си мислят, че ще станем по-велики от Америка, а това е популизъм. Няма значение дали Истанбул ще бъде разделен на 2 или на 12, по-важно е как се управлява градът и за какво се използва."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5277 |19.04.2011 Кастро сдаде окончателно властта . 3| 12011 |18.04.2011 Атентаторите в Минск – 25-годишни съученици . 0| 5097 |18.04.2011 Районът около Фукушима се тресе от 4,4 по Рихтер . 3| 9199 |12.05.2011 Етна, под който се венчават най-влюбените, сипе лава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads