Реклама / Ads
0| 4194 |11.11.2019 СВЯТ

Президентът на Боливия подава оставка

.
Ево Моралес
Президентът на Боливия Ево Моралес обяви вчера оставката си под натиска на армията и на обществото след победата на президентските избори, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами, съобщи Асошиейтед прес.
 

Решението бе взето, след като Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли.

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си "преврат", допълва БТА.

 

Още преди Моралес да завърши изявлението си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да празнуват, развявайки боливийски знамена и гърмейки фойерверки. "Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана", скандираше група демонстранти в столицата.

 

"Празнуваме, защото Боливия е свободна", каза демонстрант край президентския дворец.

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му подаде оставка, както и председателят на Сената.

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца.

 

"Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Председателката и заместник-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията.

 

Мексико предложи убежище на Моралес, съобщи мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди "жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също заклеймиха "държавния преврат".

 

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави "за намиране на решение на сложната институционална ситуация" в Боливия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4214 |01.10.2019 Президентът на Австрия назначи ново служебно правителство . 1| 5106 |13.09.2019 Президентът на Филипините: Стреляйте по корумпирани служители . 0| 4195 |15.04.2019 Хакери обявиха, че шведския премиер подава оставка от профила му . 1| 4103 |04.03.2019 Президентът на Алжир се кандидатира за пети мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads