Реклама / Ads
5| 5459 |02.12.2015 СВЯТ

Приемането на Турция в ЕС е монументална грешка, твърди Саркози

.
Никола Саркози
Да се дава повод на Турция да си мисли, че може да влезе в ЕС е монументална грешка, заяви френски президент Никола Саркози по радио "Юръп 1".
 

"Стоя зад думите си. Турция се намира в Мала Азия, а не в Европа", заяви лидерът на главната опозиционна сила - дясната партия "Републиканците", както сега се казва бившият "Съюз за народно движение".

 

"Грешка е да се лъже и да се внушава на турците, че могат да се присъединят към ЕС. Трябва да поддържаме тесни отношения с Турция, да имаме общи интереси с Турция. Тя обаче не трябва да е член на ЕС", заяви Саркози. Според него изказванията на канцлерката на Германия Ангела Меркел за приема на бежанци в Европа са необмислени.

 

"Трябва да се прави разлика между политически бежанци и военни бежанци. Целта е да се спечели войната в Сирия, да се възстанови мирът и сирийците да се завърнат в страната си. Целта не е цяла Сирия да дойде да живее в Европа", заяви Саркози.

 

"Трябва да изготвим нова имиграционна политика в Европа. Не можем да приемем всички желаещи. Това може да взриви системата", заяви политическият лидер, цитиран от БТВ.

 

На състоялата се в неделя среща на върха ЕС-Турция Брюксел обеща на Анкара да ѝ отпусне 3 милиарда евро за грижи за бежанци. Европейската комисия предлага 500 млн. евро от тази сума да дойдат от бюджета на ЕС, а останалите 2,5 млрд. евро да се съберат от страните членки до 21 декември, припомнят експерти.

 

Междувременно беше постигната договореност за начало на нов етап в предприсъединителните преговори между Турция и ЕС. За да се определи дата на евентуално присъединяване на южната ни съседка към Евросъюза, трябва да завършат преговорите с Брюксел за адаптиране на турското законодателство към европейските норми по 35 преговорни глави. От 2005 г. досега са започнати преговори по 14 глави и е затворена една. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5249 |29.11.2015 Давутоглу: Днес е исторически ден за присъединяването на Турция към ЕС . 0| 4331 |28.11.2015 Турция препоръча на гражданите си да не ходят в Русия . 1| 4584 |28.11.2015 Убиха кюрдски адвокат в Турция, бил противник на Ердоган . 1| 4511 |28.11.2015 Зетят на Ердоган е новият министър на енергетиката в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads