Реклама / Ads
1| 4759 |03.02.2010 СВЯТ

Примката на гръцката блокада се затяга

.
Очаква се на 4 и 5 февруари всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани, предупреждават от Кризисния щаб към МЗХ. Този път към фермерите ще се присъединят и служителите на гръцките митнически служби, които ще стачкуват заради увеличаването на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите.
 

Във връзка с предстоящата стачка на митническите служители македонското министерство на вътрешните работи е получило днес официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. МВР на Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция. МВнР на Румъния е поместило на интернет-страницата си предупреждение, призоваващо гражданите на страната да избягват пътуванията до и през Гърция, предаде КРОСС.

Въпреки че разделението между протестиращите фермери вече е факт, който придоби и организационни особености, и двете групи са единни по отношение на неудовлетвореността си от мерките, които гръцкото правителство предлага. Националният координационен комитет на земеделците (съставен преобладаващо от поддръжници на управляващата партия ПАСОК) взе решение да бъдат продължени и дори засилени протестните действия. Министърът на земеделието вече не се счита от протестиращите за фигура, която може да бъде надежден партньор в преговорите. Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя Папандреу.

През повечето от ГКПП-та между Гърция, от една страна и Турция, РМакедония и Албания, от друга - преминаването на МПС е възможно през по-голямата част от денонощието. Изключение правят ГКПП Евзони - Албания и Дойран - Р Македония, където режимът е най-тежък. Счита се, че пропускателният режим на ГКПП Кулата - Промахон е също толкова неблагоприятен както този на горепосочените два пункта.

На 1 февруари на горещите телефонни линии са постъпили общо два сигнала от фирми, със заявени загуби общо в размер на 17 000 лева, съобщиха от Кризисния щаб у нас.

В МВнР е постъпила декларация от Управителния съвет на Сдружение на югозападните общини, в която се изразява недоволство от продължителните протестни действия на гръцките фермери и настояване за вземане на мерки за прекратяване на блокадите и компенсиране на претърпените от компаниите загуби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5829 |03.02.2010 Нов удар на Ал Кайда грозял САЩ . 0| 4710 |02.02.2010 Бедността става основен проблем в ЕС . 0| 5020 |02.02.2010 Китай не дава на Обама да се среща с Далай лама . 0| 4590 |02.02.2010 12 жертви в бразилски училищен бус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads