Реклама / Ads
6| 7143 |18.06.2012 СВЯТ

Проевропейската десница все пак спечели изборите в Гърция

.
Преговорите обаче все още не са започнали официално, а светът приветства избора на гръцкия електорат, който отдалечи страната от опасността да излезе от еврозоната с всички произтичащи от това последици.
 

Проевропейската партия "Нова демокрация", която подкрепя споразумението с международните кредитори, събра най-много от гласовете на гърците на провелите се парламентарни избори.

Според резултатите от преброяването на 81% от избирателните бюлетини консерваторите печелят 30,5% от гласовете и ще имат 130 места в парламента. На второ място е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57% и 71 депутати, а трета е социалистическата ПАСОК с 12,48% от гласовете и 33-ма депутати.

 

„Гръцкият народ гласува за оставането на страната на европейския път и в подкрепа на членството й в еврозоната”, заяви лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас, който е най-вероятният следващ премиер на страната, съобщи БТВ.

 

„Без повече рискове, мястото на Гърция в Европа няма да бъде подлагано на съмнение”, допълни Самарас. Резултатът от парламентарния вот може и да му позволи да състави коалиционно правителство, но той със сигурност ще се сблъска със силна опозиция както във, така и извън парламента. ПАСОК е най-вероятният бъдещ партньор на "Нова демокрация". Ако двете партии сформират коалиция, заедно ще имат абсолютно мнозинство от 163 места в 300-членния парламент. Социалистите от ПАСОК обаче не са съгласни да участват в коалиция без втората партия СИРИЗА. Лидерът на крайната лява партия обаче избира да е в опозиция.

 

Германският канцлер Ангела Меркел изрази мнение, че Гърция ще спази европейските си ангажименти за провеждането на реформи. Според финансовия министър Волфганг Шойбле резултатът показва, че гърците подкрепят дълбоките икономически и фискални реформи, които страната трябва да направи.

 

Великобритания ще работи с новото правителство в Гърция, независимо от неговия състав. Това заявиха британското външно министерство.

Международният валутен фонд изрази готовност да „разговаря с новото правителство" в опитите му да оздрави икономиката на страната.

Не закъсня и реакцията на финансовите пазари. Единната европейска валута повиши стойността си спрямо долара и йената при отварянето на азиатските пазари.

 

Това беше вторият опит на Гърция да избере правителство. След изборите през май нито една партия не събра достатъчно гласове, за да сформира самостоятелно правителство. Опитите за сформиране на коалиция също пропаднаха, а Гърция изпадна дълбока политическа и финансова нестабилност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6352 |07.05.2012 Нова демокрация спечели изборите в Гърция . 2| 5256 |10.07.2010 3 млрд. евро за Холандия, ако спечели финала в ЮАР . 0| 5093 |30.05.2010 Десницата в Чехия се готви за властта . 3| 5201 |09.10.2009 Барак Обама спечели Нобеловата награда за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads