Реклама / Ads
8| 5402 |09.02.2016 СВЯТ

Проф. Вл. Чуков: Бежанците са камшик на турската политика

.
Бежанският поток от 2,5 милиона се превърна от инструмент в камшик на турската политика. Това каза пред bTV арабистът проф. Владимир Чуков. Коментарът му е по повод думите на турския президент Ердоган ще залее с бежанци България и Гърция, ако не получи изгодно финансово предложение.
 
Ердоган и неговата партия държат този камшик, допълни той.

Професорът отбеляза, че постепенно Анадола се премества към Истанбул, след като няколко хтурски провинции се заемат от сирийци. По думите му от септември миналата година над 900 000 сирийци са напуснали страната си, а 1 млн. са под блокада.

Арабистът бе категоричен, че в момента Ислямска държава просто си седи на своите позиции. И си има елементи на държавност - министерства, икономика, образование и училища. По думите му 17% от сирийците подкрепят ИД, което той обядни със силните идеи на идлямистите.

В коментара се включи и другият гост - независимия депутат Ввелизар Енчев. „Изказването на германският канцлер Ангела Меркел в Турция е скандално. Тя предложи НАТО да охранява гръцко-турската акватория, за да не преминават бежанците. Тя била ужасена от руските бомбардировки в Сирия, които вземали много жертви. Защо тя не се разтревожи, когато САЩ разрушаваха болници и убиваха цивилни“, попита Енчев. „Това е двойният й морал“. По думите му проблемът бил, че сирийската армия се намира само на 8 км. от турската граница и ИД вече няма да може да й продава евтин петрол. Според Енчев от това се страхуват Германия и САЩ.

Велизар Енчев смята, че премиерът Борисов също има вина за кризата, която се случва в момента с бежанците. „Предложението му да се създаде свободна зона в Сирия по време на срещата му с Давутоглу. Това би означавало разделянето на Сирия на две. Много е важно да се съгласува с Дамаск всеки ход, в противен случай става дума за агресия. Руските сили са там по молба на Башар Асад“, отбеляза Енчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5336 |22.01.2016 Давутоглу и Турция дават назад за бежанците . 1| 4660 |14.12.2015 Меркел: Драстично да се намали броя на бежанците в Германия . 5| 5179 |05.12.2015 Лондон критикува Камерън, че оправдавал бг-бруталността срещу бежанците . 2| 4612 |25.11.2015 ЕС дава спешно 34 млн. евро на Турция заради бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads