Реклама / Ads
1| 6338 |02.04.2014 СВЯТ

Протести в Анкара и Истанбул; резултати от изборите - неизвестни

.
Обстановката в Турция все още е напрегната, въпреки, че изборите за местна власт минаха. Според обявените частични резултати, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели с около 45 на сто. Опозиционната Народно-републиканска партия, обаче има много остри възражения с аргументи за допуснати нередности.
 

В столицата Анкара стотици хора протестираха пред сградата на Висшия избирателен съвет, оспорвайки избора на кмета на ПСР Мелих Гьокчек, който спечели с незначителна преднина пред кандидата на опозицията. Турската полиция използва водни оръдия срещу демонстрантите, за да ги разпръсне, предаде БНР. Стигна се и до сблъсъци. Опозиционната Народно-републиканска партия обяви,че ще оспори резултатите от избора.

В общо 9 области на страната се оспорват резултатите, което може да доведе до касиране. Има твърдения, че нарочно е било прекъсвано електричеството, за да се попречи на броенето на бюлетините, както и за фалшификации на протоколи.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви в отговор на обвиненията, че котка влязла в един трафопост и поради това било прекъснато електричеството в квартала Йешилкьой в Истанбул, където опозицията има тежест.

След Анкара и в Истанбул опозицията обяви, че ще иска повторно преброяване на бюлетините. В квартала Картал на азиатския бряг на Истанбул, където живеят и много изселници от България, кметското място спечели опозицията, но управляващата партия оспори резултата.

Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, полицията охраняваше симпатизантите на управляващата партия, а общинската полиция симпатизантите на опозицията. Бюлетините се преброиха отново и бе потвърдена победата на опозицията. Хиляди жители на Картал до късно през нощта пяха и танцуваха, празнувайки избора на опозицията.

Поради многото възражения, все още не е ясно обаче кога Висшият избирателен съвет ще обяви крайните резултати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7234 |24.02.2014 В Източна Украйна протести срещу новата власт . 1| 7119 |08.02.2014 Босна като на война-ври и кипи от протести . 4| 6329 |27.01.2014 Протестиращи в Украйна завзеха Министерството на правосъдието . 5| 5895 |14.12.2013 Безрезултатни преговори в Киев, нова вълна протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads