Реклама / Ads
2| 4801 |14.02.2011 СВЯТ

Протести тресат Арабския свят

.
След като египтяните надигнаха глава срещу своя лидер Хосни Мубарак и го принудиха да подаде оставка, хиляди протестиращи в Йемен и Бахрейн излязоха на улиците, за да изразят своята воля за промяна на властта в двете арабски страни, съобщиха световните агенции.
 

Успехът на протестите в Египет вдъхнови Бахрейн, където в понеделник се провежда "Ден на гнева”. Докато силите за сигурност се опитват да затегнат контрола върху шиитските общности, избухнаха сблъсъци в две селища. Според очевидци полицията използвала сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите в населеното предимно с шиити селище Нуейдрат в югозападната част на страната. Най-малко 14 души са ранени.

Хеликоптери кръжат над столицата Манама, където се очаква протестиращи да се съберат следобед. Властите в Бахрейн, където сунитска фамилия управлява преобладаващо шиитско

население, дариха на всяко семейство ро около 3000 долара в брой, докато течеше подготовката за протестите. Така те се надяваха да парират недоволството сред народа.

Около 3000 души демонстрираха в столицата на Йемен Сана с искане за оставката на президента Али Абдула Салех. "След Мубарак - Али" скандираха демонстрантите, сравнявайки управляващия от 32 години йеменски президент с египетския му колега Хосни Мубарак, съобщи Франс прес.

Като други подобни прояви от последните дни, и тази е организирана от студенти и представители на гражданското общество. Парламентарната опозиция не участва в нея.

В същото време стотици египетски служители от държавния сектор протестират в Кайро с искане за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Площад "Тахрир" в Кайро, който бе центъра на протестите срещу Мубарака, обаче вече е почти разчистен.

Служителите от обществения транспорт настояват за по-високи заплати. Няколкостотин представители на организацията на младежта и спорта протестират с подобни искания.

Египетската централна банка разпореди да бъдат затворени банките в страната заради стачка на служителите от най-голямата държавна банка Нешънъл банк (National Bank).

Около 150 служители от туристическия сектор протестираха край египетските пирамиди в Гиза с искане за по-високи заплати. Туризмът представлява 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а февруари е смятан за висок сезон. Секторът е генерирал 13 милиарда долара през 2010 година, като са регистрирани рекордните 15 милиона туристи миналата година.

Египетската фондова борса, която е затворена от 27 януари заради ситуацията в страната, няма да бъде отворена, докато не се възобнови стабилността в икономическия и финансовия сектор, съобщи борсов представител, цитиран от Ройтерс.

Той първоначално посочил, че борсата ще бъде отворена отново в неделя, но след това казал, че това ще стане на неопределена все още дата. Търговията ще бъде възобновена 48 часа, след като бъде направено съобщението, отбеляза служителят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5179 |06.02.2011 Протести в Сърбия . 0| 5714 |30.01.2011 Протести и насилие в Египет . 0| 5421 |06.12.2010 Посрещнаха Медведев с протести в Полша . 1| 5679 |28.05.2010 Французи протестират срещу пенсионната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads