Реклама / Ads
0| 4112 |27.04.2017 СВЯТ

Протестиращите в Македония саботират избирането на председател на НС

.
Политическата конфронтация в Македония днес рязко се увеличи след като лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев предупреди, че много скоро ще бъдат деблокирани институциите в страната и ще има избран председател на Народното събрание.
 

"Времето за нарушаване на Конституцията и правилника на НС приключи. Искрено Ви моля да спрете да тероризирате мнозинството в парламента. Умолявам Ви да спрете да нарушавате правилника на НС. Тук има парламентарно мнозинство и това мнозинство няма да Ви позволи да продължавате да действате по този начин. Това мнозинство има дълг да избере председател на парламента от своите редици и да взима решения. Ако трябва това ще стане в някоя друга зала, в коридора, по стълбите, в амфитеатралната зала на правния факултет, в Академията - там ще взима решенията си", каза Заев от трибуната на парламента и призова председателстващия Трайко Веляновски да спре да злоупотребява с правилника. Веднага след това Заев даде специална пресконференция, на която призова за пълно деблокиране на парламента и президентът Георге Иванов да връчи мандат за съставяне на кабинет. Той отхвърли призивите за провеждане на нови предсрочни избори и за нова лидерска среща. Според него чрез призивите за нови избори Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ се опитва да спечели време. "Задача №1 в Република Македония е пълното деблокиране на институциите. Пълна глупост е твърдението на Груевски, че подготвяме държавен преврат", каза още Заев, цитира БГНЕС.

 

"Имахме достатъчно търпение - 31 дена чакахме. ...Трябва да позволим Македония да върви напред. Няма да има бягство от отговорност, няма да има амнистия. Законите ще бъдат еднакви за всички. Ако трябва ще се отива и пред съда", каза Заев. Лидерът на СДСМ категорично отхвърли призива на Груевски публично да осъди т.нар. "Албанска платформа". Няма да осъждам нещо, което не съществува", каза още той и добави: "Пълна лъжа са твърденията, че ще има промяна на Конституцията, на знамето, че ще има федерализация и че албанският ще стане задължителен език за всички в републиката. Националистическата концепция няма бъдеще", подчерта Заев.

 

Минути след изявлението на Зоран Заев Гражданското сдружение "За единна Македония", което близо 60 дни организира всяка вечер протести в страната, излезе със специална декларация. "Не си и помисляй да тръгнеш срещу народа, срещу Конституцията и правилника на НС. Ако решиш да тръгнеш срещу най-големите граждански протести в историята на Македония, тогава народът ще вземе думата. И това ще стане много по-шумно, отколкото бе досега, защото истинският хазаин на страната е народът. Но, ако искаш, опитай", се казва в съобщението от сдружението.

 

Протестите в Република Македония започнаха в края на месец февруари. Те се провеждат всяка вечер след 17.00 часа местно време в десетки градове на страната. На няколко пъти в Скопие се събраха десетки хиляди души. По-големи протести има, когато в Скопие пристигат европейски политици, които се опитват да посредничат в преговорите за изход от политическата криза.

 

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7 януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония. "Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната. Поради отказа на лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, публично да осъди и да се разграничи от този документ, президентът Георге Иванов отказва да му връчи мандат за съставяне на правителство. СДСМ получи подкрепата на албанските партии в новия парламент. Народното събрание вече 5-ти месец не може да започне работа и да избере своя председател. Новият парламент беше избран по време на предсрочните парламентарни избори на 11 декември миналата година. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4129 |31.03.2017 Тирана иска албанският да е официален език в Македония . 0| 3527 |22.03.2017 Груевски: Чужди държави се намесват в Македония . 0| 3891 |06.03.2017 Заев: „Албанската политическа платформа“ е създадена в Македония, не в Тирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads