Реклама / Ads
1| 5098 |26.03.2011 СВЯТ

Протестите в Сирия набират сила

.
Полицаи в Сирия разстреляха поне 20 протестиращи в град Санамейн вчера, предаде тв “Ал Джазира”. Демонстранти в Дараа също са били обстрелвани, там има жертви и ранени, чийто брой не се уточнява, са съобщили свидетели. В този размирен град в сряда бяха убити 37 души. Извънредните закони в Сирия позволяват хората да бъдат арестувани без заповед и да бъдат хвърляни в затвора без съд.
 

Вчера бунтовници опитали да повредят бронзовата статуя на Хафез Асад, бащата на сегашния президент Башир Асад – тогава започнала стрелбата. Протестиращите развявали лозунги и срещу Махер Асад, брат на Башир, който е шеф на Републиканската гвардия и вторият силен човек в страната.

Десетки хиляди сирийци излязоха вчера по улиците из цялата страна - от градовете по Средиземноморското крайбрежие до столицата Дамаск, на най-многобройния протест от години, предаде АП. Те бяха посрещнати от въоръжени с палки полицаи, които се нахвърлиха да бият тълпата.

Сирийското правителство е определяно от специалисти като едно от най-репресивните в региона. Но и то се оказа неспособно да заглуши надигащите се протести срущу властта.

50 000 души заляха централния площад в град Дараа, като скандираха “Свобода, свобода” и размахваха сирийското знаме и маслинови клонки. Група активисти са задържани. Цялата информация за случващото се западните агенции получават от сирийци, които молят имената им да не се споменават, за да не станат жертва на полицейски произвол.

В четвъртък сирийското правителство обеща да обмисли отмяната на някои от най-репресивните закони и увеличаването на политическите свободи, а също и повишаването на заплатите на държавните чиновници. Президентски съветник обяви, че партията “Баас” може да отмени извънредното положение, въведено, след като тя пое властта през 1963 г. Извънредните закони в Сирия позволяват хората да бъдат арестувани без заповед и да бъдат хвърляни в затвора без съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6387 |28.02.2011 „Ал Кайда" зове протестите в Либия и Тунис да продължават . 1| 5084 |19.02.2011 Десетки убити при протестите в Либия . 0| 5311 |03.02.2011 В Сирия готвят "дни на гнева"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads