Реклама / Ads
0| 5817 |23.04.2011 СВЯТ

Протестите в Сирия се засилват; жертвите се увеличават

.
Сирийските сили за сигурност убиха почти 90 демонстранти, което превърна вчерашния ден в най-смъртоносния от началото на продължаващите около месец протести в страната, предаде Ройтерс, като се позова на правозащитници.
 

Местните координационни комитети представиха списък с имената на 88 души, убити при потушаване на протести в Дамаск, Латакия, Хомс, Хама и Израа.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от ДПА, загиналите демонстранти са 75. Сирийски активисти, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщиха за близо 100 жертви.

Стотици хиляди хора излязоха на 22 април да протестират в Сирия с искане за оттегляне на президента Башар Асад. Това бяха най-големите демонстрации от началото на започналите преди близо месец вълнения в страната. Те бяха организирани въпреки отмяната на извънредното положение с указ на Асад ден по-рано, което беше едно от основните искания на протестиращите наред с освобождаването на политическите затворници и разформироването на репресивния апарат на режима, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Американският президент Барак Обама заяви, че сирийското правителство "трябва веднага да спре" кървавото смазване на протестите, и обвини Дамаск, че търси помощ от Иран, за да потиска своя народ, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ осъди насилието в Сирия, но не посочи конкретни действия, които Вашингтон би могъл да предприеме, ако Асад не се вслуша в призивите му.

Той определи като "несериозно" решението на Асад да отмени тази седмица действащото от 48 години извънредно положение.

"Вместо да послуша собствения си народ, президентът Асад хвърля вината върху външни сили и същевременно търси иранско съдействие в потискането на сирийските граждани чрез същите брутални методи, които прилагат иранските му съюзници", заяви Обама.

САЩ реагират по различен начин на въстанията в Близкия изток и Северна Африка. В Египет американското правителство следваше политика на мирен натиск върху Хосни Мубарак с цел да го накара да се оттегли от властта, докато в Либия Вашингтон се включи в международна военновъздушна операция за защита на цивилното население. По отношение на Сирия Обама се стреми да упражнява натиск върху нейното правителство, така че да го накара да отговори положително на исканията на демонстрантите, но засега без особен успех, отбелязва Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5162 |09.04.2011 Протестите в Сирия отново окървавени . 0| 5359 |31.03.2011 Протестите в Сирия набират скорост . 0| 6273 |30.03.2011 Хаос в Сирия, Башар ал-Асад осъди Израел . 0| 4985 |28.03.2011 Броят на жертвите в Япония достигна 30 хил. души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads