Реклама / Ads
6| 5105 |16.11.2010 СВЯТ

Провал дебне еврото и ЕС

.
Според президентът Херман ван Ромпой Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната. Той е категоричен, че ако се провали еврото, тава ще се случи и с ЕС.
 

Във фокуса на срещата на финансовите министри от Еврозоната са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ
. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4937 |06.08.2010 Екологичен риск дебне Русия . 1| 6006 |30.06.2010 Кандидатът на Меркел с провал на президентските избори . 0| 4887 |19.06.2010 Барозу брани еврото . 0| 5321 |27.05.2010 Цената на петрола скача, еврото върви надолу

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads