Реклама / Ads
1| 3882 |14.02.2019 СВЯТ

Путин се среща с Ердоган и Рохани в Сочи

.
Владимир Путин
В Сочи ще се проведе тристранна среща на върха за Сирия. В нея ще участват Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани.
 

Това ще е третата среща на тримата лидери. Те ще обсъдят ситуацията в провинция Идлиб, която е под контрола на подкрепяните от Турция бунтовници. Друга тема ще бъде бъдещето на населените с кюрди северни райони след предстоящото изтегляне на американските части.

 

Евентуалното изтегляне на американските военни от Сирия би било позитивна крачка за установяване на мир в тази страна, заяви по-късно  руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости. Държавният глава в Москва коментира решението на колегата си от Вашингтон Доналд Тръмп да изведе армията си от Сирия. "В частите под американски контрол трябва да се възстанови властта на Дамаск", допълни той.

Путин направи изявлението си след като прие президентите на Турция Реджеп Ердоган и Иран Хасан Рохани в черноморския курорт Сочи. Домакинът след официална част заяви, че преговорите между тримата са били конструктивни и лидерите са призовали ООН да окаже хуманитарна помощ на бедстващата страна.

 

След домакина думата взе гостът от Анкара. "Евентуално изтегляне на САЩ от района не трябва да доведе до вакуум във властта, защото това ще върне тези земи под контрола на терористите", каза Ердоган. Рохани от своя страна призова САЩ да променят политиката си към Близкия изток. "Ние тримата твърдо стоим зад позицията за запазването на териториалната цялост на Сирия", заяви той в Сочи.

 

В същото време, в Полша, втори ден продължава международна среща, посветена на сигурността и стабилността в Близкия изток. На нея присъстват представители на над 60 държави, сред които САЩ, Израел, Саудитска Арабия. Знаково обаче е отсъствието на външните министри на Германия и Франция. Това, според анализатори, показва дълбокото разделение между САЩ и Стария континент. Освен отношенията Израел-Палестина, делегатите ще говорят и за конфликтите в Сирия и Йемен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5123 |09.02.2019 Срещата на Тръмп с Ким Чен-ун ще е в Ханой . 0| 4210 |07.02.2019 Русия не е поканена на срещата на ЕС и Латинска Америка за Венецуела . 2| 4469 |05.02.2019 Тереза Мей се среща с Юнкер . 0| 4227 |23.01.2019 Путин и Ердоган обсъждат Сирия на среща в Кремъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads