Реклама / Ads
2| 4613 |02.10.2019 СВЯТ

Путин говори за Тръмп, Иран и Грета Тунберг

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин каза днес, че няма доказателства, че Иран е отговорен за нападенията срещу саудитски петролни съоръжения миналия месец, предаде Ройтерс.
 

Путин заяви също така, че САЩ не са представили каквито и да е доказателства, че Иран е замесен в нападенията.

По думите му Франция се е опитала да уреди среща между лидерите на Иран и САЩ след нападенията, но не е успяла, защото Техеран иска Вашингтон да вдигне санкциите си срещу Иран.

 

"Ние осъждаме тези (нападения), но сме против прехвърлянето на вината върху Иран, защото няма доказателства за това", каза Путин на енергийна конференция в Москва.

Той заяви, че иранският президент Хасан Рохани лично му е казал, че Техеран няма нищо общо с нападенията.

 

Путин каза, че е нелепо да се предполага, че Русия би се опитала да се намеси в президентските избори в САЩ догодина.

Според него не са представени доказателства за предишни намеси на Москва в избори.

По думите му Русия ще е готова да работи с всеки, който бъде избран за президент на САЩ.

 

Путин каза също, че не вижда нищо компрометиращо в телефонния разговор между Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, заради който Тръмп е заплашен от процедура за импийчмънт, отбелязва Франс прес.

 

Руският президент заяви, че няма нищо против разговорът му с Тръмп да бъде огласен публично и че винаги е знаел, че думите му може да станат обществено достояние.

На въпрос за младата активистка на каузата за климата Грета Тунберг Путин отговори, че е жалко, когато някой използва тийнейджъри за постигането на собствените си цели. Той определи Тунберг като мило, но слабо информирано момиче, манипулирано да отправи нереалистични искания в речта си пред ООН миналия месец.

 

Междувременно Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо потвърди в сряда, че е слушал телефонния разговор между президента Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски - разговор, който даде основание на Конгресът на САЩ да започне разследване на импийчмънт срещу американския президент.

Той също така изрази загриженост относно начина, по който Комисията по външни работи на Конгреса провежда самото разследване.

 

Майк Помпейо, който е на посещение в Рим, обвини контролираната от демократите Камара на представителите, че нарушава разделянето на принципите на властта с разследването за импийчмънт и застрашава доверието на американските съюзници.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо също така посочи, че Вашингтон няма да има възражения срещу китайските технологии, ако китайските компании искат "да се конкурират на справедлива и взаимна основа". Въпреки това той отново обвини Комунистическата партия на Китай, че използва местни фирми за придобиване на политическо влияние "под прикритието на търговски начинания".

 

По време на съвместна пресконференция с италианския си колега Луиджи ди Майо, Помпейо призова Италия и другите европейски държави да "оценят внимателно" възможността за допускане на китайски технологии в техните 5G мрежи.

 

От много време насам САЩ призовават страните по света да изключат "Хуавей" (Huawei) и други китайски фирми от техните високоскоростни 5G мобилни мрежи, твърдейки, че те използват оборудването си за шпиониране в полза на Китай и по този начин представляват заплаха за националната сигурност, отбелязва БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4240 |30.09.2019 Кремъл: Публикуването на разговорите Тръмп-Путин изисква наше съгласие . 1| 4714 |20.09.2019 Вкараха в психиатрия сибирски шаман, обещал да прогони Путин от Кремъл . 0| 4394 |16.09.2019 Ердоган, Путин и Рухани се срещат в Анкара . 1| 5105 |08.09.2019 Тръмп отмени тайна среща с лидери на талибаните и прекрати преговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads