Реклама / Ads
20| 6683 |19.12.2019 СВЯТ

Путин към ЕП: Върхът на цинизма е да приравниш СССР и Хитлеристка Германия

.
Владимир Путин
”Нищо добро няма в тоталитаризма, достоен е за осъждане, но решението на ЕП абсолютно неприемливо и некоректно. Нашият народ е бил първата жертва. Да приравниш СССР с фашистка Германия, е върхът на цинизма”.
 

Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодната пресконференция, която традиционно дава вече за 15-ти път. Повече от четири часа руският държавен глава отговаря на въпросите на руски и чужди медии.

 

Повод за възмущението му бе въпрос за резолюцията на ЕП, приета през септември и осъждаща сталинизма и хитлеризма. Путин припомни, че в ЕП трябва малко да прочетат архивите, където всичко е документирано по дати и по години. Путин заяви, че дори не иска да говори по тази тема, но възнамерява да напише статия по въпроса и да я публикува. "Когато четеш архивите, всичко става ясно. Ръководителите на Франция и Великобритания са се срещали с Хитлер и са подписвали с него документи", припомни той.

Путин се съгласи, че през 1939 г. е бил подписано споразумението за ненападение, известно като пакта "Молотов – Рибентроп", но подчерта, че тогава СССР е била последната държава, подписала такъв документ. Всички са го направили преди Съветския съюз. "Какво трябваше да направи СССР? Да остане сам?", попита риторично руският президент. И в същото време припомни, че Мюнхенското споразумение е било подписано през 1938 г. между Великобритания, Франция и Хитлер, които заедно разделят Чехословакия. "Когато четеш архивите, всичко става ясно", заключи Владимир Путин. "За какво говорим? В ЕП знаят ли това?", зачуди се президентът на Руската федерация.

В отговор на друг журналистически въпрос Путин се противопостави на идеята за преместването на тялото на Ленин от мавзолея. Той подчерта, че не трябва да се гледа назад, а напред, но това е история, народът има своите постижения през онзи период, а все още много хора свързват и лично живота си с онова време.
Купувай неочаквани подаръци без притеснение
pariteni.bg


Путин изтъкна, че за него Ленин е революционер, а не държавен ръководител. Според него най-голямата грешка на Ленин е била при определянето на териториите на съветските републики, когато традиционни места са останали в рамките на съседната република и са създали проблеми между отделните народи. Заради това и днес има поне 2000 горещи точки между бившите съветски републики, в това число на територията на Руската федерация, заложени още тогава. Путин припомни, че Сталин тогава е бил против тази идея за автономните републики в СССР, но се е подчинил на визията на Ленин. Грешката му, както и изобщо на съветските ръководители, е била, че са следвали само интересите на партията, а не на геополитиката, отчете още руският президент.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5829 |19.12.2019 Путин: Не живеем от наследството на Съветския съюз, но критиката винаге е градивна . 0| 4778 |17.12.2019 Путин и Ердоган се чуха по телефона, обсъдиха Сирия и Либия . 2| 5051 |10.12.2019 Путин и Зеленски си стиснаха ръцете да съживят мирния процес в Донбас . 0| 4550 |09.12.2019 Путин и Зеленски се срещат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads