Реклама / Ads
16| 5684 |04.02.2012 СВЯТ

Путин печели от раз, протестите продължават

.
Владимир Путин
Тази кампания ще е много по-напрегната, особено след парламентарните избори.
 

След края на изборите няма да дойде краят на протестните настроения, защото хората са недоволни от властта, от нейното поведение. След президентския вот тази власт нито ще бъде по-силна, нито по-легитимна, а това ще провокира нови протести по различни поводи, включително и заради фалшификациите на изборите. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" политологът от московския център "Карнеги" Николай Петров. Според него, най-вероятно Владимир Путин ще спечели изборите още на първи тур.

Тази кампания ще е много по-напрегната, особено след парламентарните избори, на които от протестните гласове се възползваха онези партии, чиито лидери сега са лоялни конкуренти на Путин. Сега те чувстват натиска на тълпата. Ако не искат в собствените им партии да ги сменят с по-млади и радикални лидери, те ще трябва да имат по-твърдо и агресивно поведение по време на кампанията. Другата интрига е в това какъв ще бъде моделът на гласуване – дали Путин ще успее да се пребори с модела на протестното гласуване и да накара хората да направят рационален избор. Путин така подбра кандидатите, че избирайки между тях, той на практика няма реални съперници. Сега хората може да гласуват за Зюганов или за някой друг, не защото го харесват, а защото искат да покажат своето отношение към Путин. Прохоров, който очевидно е проект на Путин, още на старта е кандидат с много ограничени възможности. Той едва ли може да разчита на сериозен резултат. За разлика от Явлински, който като независим кандидат можеше да привлече протестния вот, Прохоров никога няма да получи масова подкрепа, защото е богат човек, замесен в скандали. Именно затова той беше избран от Путин. След като отказаха да регистрират Явлински, изборите загубиха и онази малка своя легитимност, която имаха. Независимо от резултатите, изборите ще бъдат нелегитимни. Хората, които не подкрепят Путин, но не виждат сред останалите кандидати реална алтернатива, вероятно ще гласуват против всички. Те могат да задраскат всички кандидати, превръщайки бюлетината в недействителна.

Масови протести на опозицията и на поддръжници на руските власти се провеждат в Москва днес, предаде още БНР. Хиляди представители на опозицията се събират на площад Болотни. Митингът започна около 11:45 часа българско време с възгласи "Русия без Путин", "Свобода". По информация на организаторите, на площад „Балотни” са се събрали най-малко 100 000 души. Преди протеста бе организирано шествие, което продължи повече от час. Колоната се разтегли на около 1,5 км., а хората носеха саморъчно направени плакати, на които искаха смяна на властта и нови избори. Това е може би най-голямата протестна акция на опозицията от декември 2011 г., откакто започнаха митингите. Освен лозунга за нови парламентарни избори и за освобождаване на политическите затворници и наказване на виновниците на фалшификатите, ще бъде издигнат още един лозунг - за предсрочни президентски избори след вота през март.

В Москва се провежда и голям митинг в подкрепа на Владимир Путин на Поклонния хълм. Там също са се събрали около 100 000 души, които скандират лозунги срещу оранжевата революция и дестабилизирането на Русия.

За реда в Москва се грижат над 9 000 полицаи, които ще опитат да избегнат сблъсъци между привържениците на различните партии. На площад Болотни могат да се видят знамена на анархисти, комунисти, либерали. Очаква се пред митинга да говори и кандидатът за президент от партия "Яблоко" Григорий Явлинский, който обаче не бе регистриран от властите за участие в изборите. Също се очаква митингът да подкрепи, той да бъде регистриран и да участва като реална алтернатива на останалите кандидати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5575 |11.01.2012 Подкрепата за Путин пада . 4| 6675 |27.12.2011 Навалин готов да сбори Путин . 10| 5423 |18.12.2011 Хиляди хора скандират: Русия без Путин! . 5| 5277 |15.12.2011 Путин нехае за протестите, изборите били законни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads