Реклама / Ads
1| 5424 |08.04.2010 СВЯТ

Путин предложи помощ на Киргизстан

.
Путин предложи помощ на Киргизстан
Руският премиер Владимир Путин разговаря по телефона с лидера на временното правителство на Киргизстан Роза Отунбаева, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на говорител на Путин.
 

Руският премиер призова опозиционните водачи да се въздържат от насилие и да вземат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на чуждите и дипломатически представителства, каза Дмитрий Песков. Путин също така е отбелязал, че Русия винаги е оказвала и е готова и занапред да оказва хуманитарна помощ на киргизкия народ. Важно е да се отбележи, че Путин разговаря с Отунбаева като ръководител на правителството, добави Песков.

Отунбаева заявила, че напълно владее събитията в централноазиатската страна, но в същото време отбелязала, че ситуацията остава сложна и Киргизстан се нуждае от икономическа подкрепа.

Руският президент Дмитрий Медведев е поръчал на силите за сигурност да засилят охраната на руските дипломатически представителства в учреждения в Киргизстан, съобщи прессекретарят на президента като добави, че руските власти внимателно наблюдават развоя на събитията.

Frognews.bg припомня, че хиляди души щурмуваха сградата на парламента в Бишкек, скандирайки "Бакиев да си ходи". Към тях се обърнала председателката на временното правителство Роза Отунбаева, но те не се вслушали в думите й. Предполага се, че сред протестиращите има провокатори от страна на президента Бакиев, дошли от юг да дестабилизират ситуацията.

Общо 75 души са били убити, а около 1000 са били ранени при безредиците в Киргизстан, съобщи министерството на здравеопазването на страната. Всички здравни заведения работят на пълни обороти, пострадали са настанявани дори в родилни отделения. Има недостиг на дарителска кръв.

Узбекистан затвори границата с Киргизстан.

Хиляди протестиращи, разгневени поради корупцията и високите цени, се сблъскаха със силите за сигурност в столицата Бишкек и в останалата част от бившата съветска република.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4660 |08.04.2010 Опозицията взе властта в Киргизстан, мародери грабят магазини . 0| 4598 |22.03.2010 Демонстранти искат оставката на Путин . 3| 5258 |24.02.2010 Охрид в беда, моли за помощ Борисов . 6| 5135 |31.01.2010 10 хиляди искат Путин да си ходи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads