Реклама / Ads
0| 4248 |18.06.2018 СВЯТ

Путин и Тръмп се уговарят за среща през юли

.
Руският президент Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп договарят среща през юли, пише в. ”Комерсант”.
 

"Многобройни изтичания" на информация и дипломатически източници на вестника потвърждават съобщение на американското издание "Вашингтон пост", че разговорът между двамата лидери може да бъде обвързан с участието на Тръмп в лидерския форум на НАТО в Брюксел, насрочена за 11 и 12 юли. Събеседници на изданието обаче допускат, че президентската среща може и да се провали - мнозина в Белия дом са против нея и твърдят, че за Доналд Тръмп тя ще има смисъл само при пробивна договореност поне по един от ключовите проблеми в руско-американския дневен ред.

 

Москва също потвърждава, че двамата лидери вероятно ще се срещнат през юли, но се изказва много предпазливо, избягвайки подробности, отбелязва всекидневникът. "Комерсант" сравнява графика на Тръмп с този на Путин и стига до извода, че оптимален "прозорец на възможности" за руско-американска среща на върха са датите 13 и 14 юли. За Тръмп е по-логично да участва в такава среща не преди форума на НАТО, а веднага след него, за да я превърне в "хит" на своята европейска обиколка, пояснява вестникът, цитиран от Би Би Си. Най-подходящо място за президентската среща според него е Виена. Австрийската столица може би е най-приемливото място за двете страни от дипломатическа гледна точка, смята и руският дипломат Андрей Бакланов, говорил пред изданието.

 

Въпросът за такъв разговор "отдавна е назрял и дори презрял. Липсата на преговори за Сирия на най-високо равнище, на взаимодействие във военната сфера и по други ключови проблеми на сигурността става просто опасна. В този смисъл срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин, ако се състои, ще създаде нов, по-благоприятен климат в отношенията между Москва и Вашингтон. Същевременно никой не бива да има завишени очаквания, тъй като днешната администрация в Белия дом до последно време изглеждаше неприспособена за трайни договорености", коментира Бакланов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4946 |15.06.2018 Тръмп: Обама загуби Крим, защото Путин не го уважаваше . 0| 4919 |14.06.2018 Ердоган: Предложих на Путин да правим заедно ракети С-500 . 2| 5206 |11.06.2018 Тръмп е обсебен от срещата с Ким Чен Ун, заяви Соломон Паси . 0| 5063 |11.06.2018 Срещата Ким – Тръмп ще струва 15 млн. долара заради охраната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads