Реклама / Ads
153| 29737 |16.06.2014 СВЯТ

Путин с ултиматум към Украйна и ЕС: Сега вече ще е с лошо

.
Президентът на Русия Владимир Путин проведе открито заседание с членовете на руското правителство. Подобни срещи пред телекамери и с участието на журналисти обикновено се провеждат не за обсъждане на някакви въпроси, а за публично огласяване на важни решения. Този път бе обявен ултиматум към властите на Украйна и Европейския Съюз.
 

Много факти и цифри бяха озвучени в четвъртък на 12 юни, но за разлика от откритото заседание на 10 април, данните бяха повторени с определена цел и потвърдени и предложени  от Русия условия.

Какво каза ПУТИН:

1. На Европа

Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС създаваше заплахи не толкова за икономиката на Украйна, колкото за икономиката на Русия. След подписването на документа щеше неизбежно да започне неконтролируемо затрупване на руския пазар с безмитни стоки от Европа и трети страни, което би ударило болезнено всички руски производители. Нещо повече, на Украйна  би се наложило да прекрати с Русия десетки и стотици споразумения, противоречащи на условията на евроасоциацията. В резултат на това, предложеният вариант на асоциацията носи заплаха именно за Русия – би унищожил двустранни взаимноизгодни търговско-промишлени връзки между Русия и Украйна и би довело до изолирането на руски стоки за сметка на стоки от други държави. Ние искахме да решим тези въпроси по най-добронамерения начин, човешки… Опитвахме се да преговаряме и договаряме, но всички предложени от нас компромиси и конструктивни предложения бяха отхвърлени от ЕС. Жалко… Сега ще действаме с лошо.

2. На Украйна

Въпреки всичките усложнения в отношенията, въпреки мощната антируска и фашистка реторика на новите киевски власти, ние изпълнявахме всичките си задължения и запазвахме всички връзки, осигурявайки по този начин на украинската промишленост  поръчки за $ 15 милиарда в брой. Всички аванси се изплащаха в срок и в пълен обем. Не искате с добро – тогава нищо няма до получите. Русия е готова напълно да се откаже от украински стоки и украинско производство.

3. На Европа и малко на Украйна

Украйна няма газ, няма и да има повече. Отсега нататък, ще отпускаме толкова гориво, за колкото Украйна предплати за месец напред. За осигуряването на транзита в Европа през сезона есен-зима 201-2015 гг., в подземните газови  хранилища на Украйна трябва да се достави газ за 4-5$ млрд. Ако Украйна не намери тези милиарди, то към есента Европа ще остане без газ.

4. На Украйна и малко на Европа
Общият дълг на Украйна, връщането на който Русия може да поиска незабавно е в размер на 16,6 $млрд. Ние ще си ги поискаме.

В резултат:

Президентът на Русия Владимир Путин напомни: „Икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спада в промишлеността и строителството. Расте бюджетния дефицит. Рязко се влошава състоянието на валутната сфера, към отрицателното търговско салдо се добави изтичане на капитала от страната. Украйна се приближава към дефолт, към спиране на производството и към огромния бум на безработицата”.

„Временно изпълняващите на длъжности на различни нива”, както ги нарече учтиво Путин киевските власти, са довели страната до ръба, поради което вече много неща не могат да бъдат поправени.

Путин предупреждава:

Или:

Европейския Съюз, САЩ и Украйна незабавно приемат огласените от руското външно министерство условия и още сега започнат да ги изпълняват…

…или:

Русия се отказва от всички промишлени поръчки на Украйна. Безвъзвратните загуби на Украйна ще бъдат по 15 $ милиона годишно.

Русия затваря границите си за украински стоки и товари, преминаващи транзитно през Украйна.

Русия спира кранчето с газа.

Русия предоставя иск на Украйна за покриване на дълговете в размер на 16,6$ млрд.

Русия повече не гарантира на Европа газови доставки през близките есен-зима, ако Украйна не изкупи и не зареди подземните хранилища за газ за обезпечаване на тези доставки в необходимия обем на горивото за сумата от 5$ млрд.

Ако Европа започне да замръзва – нека всички претенции бъдат отправени към нейните приятели в Киев.

В действителност това е ултиматум. Макар Путин да го е формулирал в коректна форма: „Надявам се, че инициативата на руското Министерство на външните работи в усилията за урегулирането на ситуацията и за промяната й към по-добро, ще имат положителни последствия и резултати”.

Източник: ИТАР-ТАСС
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 19257 |13.06.2014 Австрийски банкер: Путин изпревари ЕС със светлинни години . 5| 5649 |07.06.2014 Порошенко се закле като президент на Украйна . 26| 6556 |05.06.2014 Путин пожела "добър апетит" на игнориралите го от Г-7 . 0| 5525 |02.06.2014 Официално: Порошенко е новият президент на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads