Реклама / Ads
2| 5023 |10.12.2019 СВЯТ

Путин и Зеленски си стиснаха ръцете да съживят мирния процес в Донбас

.
Путин и Зеленски
Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Другата новина е, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината.
 

На срещата в Париж в понеделник в "нормандски формат" заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обаче Владимир Путин и Володимир Зеленски не успяха да разрешат ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в контролирания от бунтовниците район.

 

Путин, който представлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и цялостно въвеждане на примирие" в Източна Украйна до края на годината, се казва в комюнике от срещата, цитирано от ДПА.

 

На срещата е било договорено още, че трябва да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове между териториите, контролирани от украинското правителство и от бунтовниците, се казва още в комюникето.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза още, че Киев и Москва могат да постигнат споразумение за нов договор за транзит на природен газ преди края на годината. Той уточни, че вариантът за едногодишен договор вече не стои и че е поискал да бъде сключен 10-годишен договор.

 

"Мисля, че ще успеем да постигнем някакво междинно решение", каза украинският президент. Русия и Украйна преговарят за сключването на нова транзитна спогодба, която да замени 10-годишното споразумение, което изтича в края на тази година. Миналата седмица Москва заяви, че транзитните такси, предложени от Киев, са твърде високи.

 
Във френската столица в понеделник вечер се проведе среща на върха в "нормандски формат" с участието на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, посветена на пътищата за уреждане на кризата в Източна Украйна.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

 

Пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че следващата среща в "нормандски формат" ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския дворец е продължила 5-10 минути, предаде ТАСС.

 

След срещата прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел каза, че на този етап не се предвижда да бъде обсъждан въпросът за Крим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4521 |09.12.2019 Путин и Зеленски се срещат . 8| 5461 |03.12.2019 Путин подписа закона за обявяване на журналисти за чуждестранни агенти . 1| 4060 |22.10.2019 Путин и Ердоган обсъждат офанзивата в Сирия . 12| 15332 |22.10.2019 Путин участва в пореден ракетен гаф на ядрена подводница, „Рязан” за малко не стана „Курск” 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads